Έλεγχος πινακίδας αυτοκινήτου -Πώς με ένα κλικ μπορείς να βρεις τις πληροφορίες που δεν γνωρίζεις

Μπορώ να αλλάξω πινακίδα κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό μου;

Πληκτρολογώντας απλά τον αριθμό κυκλοφορίας ενός οχήματος, κάθε πολίτης μπορεί να δει αν αυτό έχει κλαπεί ή αν είναι ανασφάλιστο.

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα οχήματα τα οποία διαθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα μπορούν να βρουν εύκολα οι πολίτες χάρη στην υπηρεσία Open Car που αισίως συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας.

Πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία τέθηκε σε λειτουργία στις 15 Φεβρουαρίου του 2022 από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η υπηρεσία βρίσκεται στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Εναλλακτικά οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν τον σύνδεσμο opencar.services.gov.gr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Open Car

Κάθε πολίτης μπορεί να αντλήσει χρήσιμα στοιχεία για οποιοδήποτε όχημα, πληκτρολογώντας απλά τον αριθμό κυκλοφορίας. Ειδικότερα, οι πληροφορίες που παρέχονται είναι οι ακόλουθες:
- Aν το όχημα είναι σε κίνηση / ακινησία ή έχει κλαπεί
- Aν είναι ασφαλισμένο / ανασφάλιστο
- Tο χρώμα, ο κατασκευαστής και ο τύπος του οχήματος

open car

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μέσω της υπηρεσίας Open Car δεν παρέχονται πληροφορίες για τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών ή κατόχων των οχημάτων, ούτε στοιχεία τυχόν οφειλών από τέλη κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπεύθυνος φορέας είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενώ την ανάπτυξη και λειτουργία της πλατφόρμας είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας ΑΕ (ΕΔΥΤΕ ΑΕ).

Πρόστιμα για ανασφάλιστα

Η υποχρεωτική ασφάλιση για όλα τα οχήματα θεσπίστηκε με νόμο του 2014 και προβλέπει οικονομικά πρόστιμα και όχι μόνο σε όσους εντοπίζονται να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου, κατά τους ελέγχους από την Τροχαία. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο είναι 500 ευρώ.

Η επιβολή προστίμων σε ανασφάλιστα οχήματα ισχύει ακόμη και για τους κατόχους που έχουν επιλέξει να μην ανανεώσουν το ασφαλιστήριο τους και να μην κυκλοφορούν το όχημα τους, στην περίπτωση που δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους.

Στην περίπτωση παραλαβής ειδοποιητηρίου ή επιβολής προστίμου μετά από εντοπισμό του αυτοκινήτου χωρίς ασφάλιση στο δρόμο, ο κάτοχος του οχήματος είναι υποχρεωμένος να αποδείξει εντός 8 ημερών ότι το εν λόγω όχημα είναι ασφαλισμένο. Διαφορετικά, αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, θα πρέπει να το ασφαλίσει και να πληρώσει παράλληλα παράβολο 250 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα παραπάνω, στον κάτοχο επιβάλλεται εκ νέου πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, το οποίο συνδυάζεται με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Αναφορικά με τις διοικητικές κυρώσεις προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος αλλά και των πινακίδων του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά στην περίπτωση που το ανασφάλιστο όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Τότε, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας φτάνει στα δύο χρόνια. Στην περίπτωση που ο κάτοχος αμελήσει τα παραπάνω και κυκλοφορήσει ξανά, η χρονική διάρκεια αφαίρεσης των παραπάνω φτάνει στα τρία χρόνια.

Η αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων συνοδεύεται παράλληλα από χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Για τα ΙΧΕ το ποσό ανέρχεται στα 500 ευρώ, για τα δίκυκλα στα 250 ευρώ, ενώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης στα 1.000 ευρώ.

Ο οδηγός αντιμετωπίζει παράλληλα και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως ένα (1) χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ