Πήρε μπρος η επένδυση που αλλάζει τα δεδομένα -Ο νέος ενεργειακός θησαυρός στην καρδιά της Ευρώπης

koitasma lithuou europi

Εγκαινιάστηκε η παραγωγή «λευκού χρυσού» στο κοίτασμα που μπορεί να δίνει ζωή σε 500.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάθε χρόνο.

Χαράς ευαγγέλια για τον ενεργειακό κλάδο της Ευρώπης, καθώς ξεκίνησε η παραγωγή λιθίου στο Landau της Γερμανίας, σε ένα πρότζεκτ που λογίζεται ιδιαίτερα σημαντικό για την εφοδιαστική αλυσίδα μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η εταιρεία Vulcan Energy, ξεκίνησε η παραγωγή χλωριούχου λιθίου στο εργοστάσιο εξόρυξης στη Γερμανία με χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα προς την παραγωγή υδροξειδίου του λιθίου για μπαταρίες. 

Vulcan Energy
Vulcan Energy
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Vulcan Energy έχει λάβει άδειες εκμετάλλευσης για περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα γης στην περιοχή της κοιλάδας του Άνω Ρήνου της Γερμανίας για να εξάγει εξαιρετικά καυτή άλμη πλούσια σε λίθιο από υπόγειες δεξαμενές, αξιοποιώντας τη θερμότητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την εξαγωγή λιθίου από την άλμη.

Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για το λίθιό της με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen και η Stellantis, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το εξορυκτικό της έργο είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, σε ποσοστό που είναι σταθερά πάνω από το 90%.

Το χλωριούχο λίθιο που θα εξάγει η Vulcan θα μετατρέπεται σε υδροξείδιο του λιθίου
 (LiOH) για μπαταρίες στο νέο εργοστάσιο της εταιρείας στη Φρανκφούρτη, από το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, στόχος της εταιρείας είναι από το 2026 να παράγονται 24.000 τόνοι υδροξειδίου του λιθίου ετησίως, που αντιστοιχούν σε 500.000 ηλεκτρικά οχήματα, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Cris Moreno.

μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και τη διύλιση λιθίου, κοβαλτίου και άλλων μετάλλων που χρειάζεται για την «πράσινη μετάβασή» της, αλλά σύμφωνα με το Reuters, η έλλειψη κεφαλαίων, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η τοπική αντιπολίτευση θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τα όποια σχέδιά της.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα επενδυτικό ταμείο 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσει την πρόσβαση της χώρας σε κρίσιμες πρώτες ύλες, που είναι απαραίτητες για έργα υψηλής τεχνολογίας και «πράσινα πρότζεκτ».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι γερμανικές επενδύσεις σε πρώτες ύλες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη χώρα, καθώς αυτή επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα που κυριαρχεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ