Πυρά κατά των ΗΠΑ και της Κίνας εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία δείχνει αποφασισμένη να στηρίξει την «πράσινη» βιομηχανία της Γηραιάς Ηπείρου.
Την αντίθεσή της με την απόφαση των ΗΠΑ για παροχή γενναιόδωρης έκπτωσης φόρου ύψους 7.500 ευρώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στη Βόρεια Αμερική εξέφρασε για μία ακόμα φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στο Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υπέγραψε τον «Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού» (IRA) που περιλαμβάνει επιδοτήσεις αξίας 370 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών διευκολύνσεων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγονται στις ΗΠΑ.
BUY NOW
Σύμφωνα με την Ursula von der Leyen, η παροχή εκπτώσεων φόρων αποκλειστικά για τα μηδενικών ρύπων αμερικανικής κατασκευής μοντέλα, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, μιας και ενδέχεται να οδηγήσει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες στο να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.
Όπως έχει υποστηρίξει η Κομισιόν, μέχρι τώρα οι ΗΠΑ έχουν κωφεύσει στις περισσότερες προτάσεις της ΕΕ για το πώς πρέπει προσταρμοστεί το αμερικανικό σχέδιο ώστε να μην υφίστανται διακρίσεις κατά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνει τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντινού, ώστε τόσο οι ευρωπαϊκές εταιρείες, όσο και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που παράγονται στην ΕΕ να συμπεριλαμβάνονται στο προνομιακό καθεστώς του IRA.
Επιπροσθέτως, η Ursula von der Leyen, παραδέχτηκε ότι επιδοτήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την εξέλιξη νέων τεχνολογιών και ταυτόχρονα γνωστοποίησε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει με κρατική βοήθεια την «πράσινη» βιομηχανία της, συγκροτώντας ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας (Sovereignty Fund) το οποίο θα αποτρέψει την απομάκρυνση επιχειρήσεων από την Ευρώπη για τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα θα καταστήσει την Ευρώπη σε ηγέτιδα δύναμη στους τομείς της καθαρής τεχνολογίας και της βιομηχανικής καινοτομίας με στόχο την ανθρακική ουδετερότητα.
Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν εξαπέλυσε πυρά και κατά της Κίνας, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ηγείται σε τομείς όπως είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα ηλιακά πάνελ που είναι απαραίτητα για την ηλεκτρική μετάβαση, αλλά αυτή η κυριαρχία έχει εδραιωθεί υπό καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού.
Αυτό διότι η Κίνα ενθάρρυνε εταιρείες ενέργειας να μετεγκατασταθούν στην Κίνα με υποσχέσεις για φθηνό ρεύμα, χαμηλό κόστος εργασίας και επιεικές ρυθμίσεις.