Η σωστή ρύθμιση της θέσης οδήγησης παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και την άνεση ενός οδηγού αλλά και στη σχέση που αναπτύσσει με το αυτοκίνητό του.
Άσχετα από την ηλικία και το επίπεδο εμπειρίας του εκάστοτε οδηγού, η σταθερά που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα ελέγχου, άνεσης και ασφάλειας που απολαμβάνει κανείς κατά την οδήγηση είναι η σωστά ρυθμισμένη θέση οδήγησης.
Για να επιβεβαιώσετε το παραπάνω δεν χρειάζεται παρά να ρωτήσετε έναν οδηγό αγώνων για τη σημασία που έχει η σωστή θέση οδήγησης και την μεγάλη διαφορά που κάνουν οι... μικρές λεπτομέρειες στη ρύθμισή της, όχι μόνο στην ταχύτητα που μπορεί να κινηθεί αλλά και στην ασφάλειά του.
BUY NOW
Τα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν ρυθμίζετε τη θέση οδήγησης οποιοδήποτε αυτοκινήτου είναι τα εξής: θα πρέπει να μπορείτε να φτάνετε άνετα το τιμόνι, θα πρέπει να μπορείτε να φτάνετε άνετα τα πεντάλ και θα πρέπει παράλληλα να έχετε την καλύτερη δυνατή ορατότητα. Πάμε να δούμε μαζί αυτά που πρέπει να προσέξουμε και να κάνουμε για να φέρουμε τη θέση οδήγησης στα μέτρα μας.
Για να ρυθμίσουμε σωστά τη θέση οδήγησης, το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν καθίσουμε πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου μας είναι να αφαιρέσουμε από τις τσέπες μας κλειδιά, πορτοφόλι κι άλλα αντικείμενα που μπορεί να μας ενοχλούν όταν οδηγούμε.
Επόμενο βήμα είναι η ρύθμιση της πλάτης του καθίσματος. Για να την ρυθμίσουμε σωστά την κλίση της τοποθετούμε την λεκάνη μας όσο πιο πίσω γίνεται στο κάθισμα. Έπειτα ρυθμίζουμε την κλίση της πλάτης, η οποία πρέπει να έρθει σχεδόν κάθετα σε σχέση με το έδρανο, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι ώμοι με τη λεκάνη μας.
Στη συνέχεια ακολουθεί η σωστή ρύθμιση της απόστασης του καθίσματος από τα πεντάλ και το τιμόνι. Με τον μοχλό που βρίσκεται συνήθως χαμηλά στο εμπρός μέρος της βάσης του καθίσματος φέρνουμε το κάθισμα σε τέτοια απόσταση από τα πεντάλ ώστε τα γόνατά μας να είναι ελαφρώς λυγισμένα ακόμη και όταν πατάμε πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη ή το πεντάλ των φρένων, αν το αυτοκίνητο είναι αυτόματο.
Εφόσον το αυτοκίνητό μας φέρει ρυθμιζόμενο σε ύψος κάθισμα, στόχος μας είναι να καθόμαστε στο αυτοκίνητο όσο το δυνατό χαμηλότερα, έχοντας όμως σαν προτεραιότητα την καλύτερη δυνατή ορατότητα προς τα έξω.
Η απόσταση του τιμονιού από τον κορμό μας παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο για τον έλεγχο που μπορούμε να ασκήσουμε στο αυτοκίνητο όσο και για την ασφάλεια μας. Με το κέντρο του τιμονιού να βρίσκεται σχετικά ψηλά, περίπου στο ύψος του στήθους μας, τοποθετούμε τους καρπούς μας στο πάνω μέρος της στεφάνης.
Οι καρποί θα πρέπει να ακουμπάνε στο πάνω μέρος της στεφάνης χωρίς οι ώμοι μας να «ξεκολλάνε» από την πλάτη του καθίσματος. Αν γίνεται το τελευταίο τότε ρυθμίζουμε εκ νέου την κλίση του καθίσματος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το στήθος μας πρέπει να απέχει τουλάχιστον 25 εκατοστά από το κέντρο του τιμονιού, ώστε να αναπτυχθεί σωστά ο αερόσακος σε περίπτωση ατυχήματος και να μην τραυματιστείτε από αυτόν.
Η τελευταία κύρια ρύθμιση που κάνουμε στο κάθισμά μας αφορά στο προσκέφαλο και το ύψος του. Είναι η τελευταία και η πιο εύκολη ρύθμιση που θα κάνουμε όπου το πάνω μέρος του προσκέφαλου θα πρέπει να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με το πάνω μέρος του κεφαλιού μας.
Extra tips για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα
Αν το κάθισμα μας φέρει επιπλέον ρυθμίσεις σε σχέση με τις παραπάνω, τότε τις εκμεταλλευόμαστε επίσης στο έπακρο για να φέρουμε τη θέση οδήγησης όσο το δυνατό πιο κοντά στα μέτρα μας.
Από τις σημαντικότερες έξτρα ρυθμίσεις που μπορεί να φέρει το κάθισμά μας είναι η κλίση της βάσης. Ρυθμίζουμε λοιπόν την κλίση της ώστε να είναι ελαφρώς ανηφορική, τόσο ώστε οι δικέφαλοι των ποδιών να εφάπτονται ομοιόμορφα στο κάθισμα -όπως θα πρέπει να γίνεται ακόμη και αν δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση- και να μην νιώθουμε πίεση σε συγκεκριμένα σημεία.
Σε κάθε περίπτωση θυμόμαστε ότι ο κορμός μας πρέπει να είναι σχεδόν όρθιος και τα γόνατα και οι αγκώνες μας πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα.