Η παράξενη ιστορία του χαμένου κράνους του Niki Lauda

Niki Lauda

Χαμένο για 37 χρόνια, το κράνος που φορούσε ο Niki Lauda στο ατύχημα του στο Nurburgring το 1976 επανεμφανίστηκε μυστηριωδώς.

Χρειάστηκαν περισσότερα από 30 χρόνια για να αποκτήσει ξανά στην κατοχή της η AGV, η ιταλική εταιρεία κατασκευής κρανών, το κράνος που φορούσε ο Niki Lauda στο GP της Γερμανίας το 1976 - κατά το οποίο υπέστη το βίαιο ατύχημα που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.

Η κατάσταση του κράνους του Niki Lauda αμέσως μετά το ατύχημά του στο Nurburgring το 1976
Η κατάσταση του κράνους του Niki Lauda αμέσως μετά το ατύχημά του στο Nurburgring το 1976
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βγαίνοντας μέσα από τα φλεγόμενα συντρίμμια της Ferrari του, ο Lauda πέρασε αρκετές ημέρες σε κώμα, με εγκαύματα σε διάφορα μέρη του σώματός του, που άφησαν μόνιμα σημάδια στο πρόσωπο και στο κεφάλι του. Το κράνος που φορούσε απέκτησε τεράστια ιστορική αξία και έγινε μέρος της ιδιωτικής συλλογής του τότε ιδιοκτήτη της AGV.

Ο συμβολισμός που προέκυψε από το γεγονός ότι, για πολλούς, το κράνος έσωσε τη ζωή του τότε Παγκόσμιου Πρωταθλητή της F1, σε συνδυασμό με τα εμφανή σημάδια του ατυχήματος, όπως η μερικώς λιωμένη ζελατίνα, αύξησε το ενδιαφέρον για αυτό που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ένα "απλό" κράνος - και έτσι χρησιμοποιήθηκε συχνά από τους αντιπροσώπους της εταιρείας σε εκθέσεις και προωθητικές εκδηλώσεις.

To ατύχημα του Niki Lauda στο GP Γερμανίας του 1976
To ατύχημα του Niki Lauda στο GP Γερμανίας του 1976

Και ήταν σε ένα από αυτά τα ταξίδια, μεταξύ Νέας Υόρκης και Τόκιο, όπου το κράνος επρόκειτο να εκτεθεί στα εγκαίνια του τοπικού αντιπροσώπου της AGV, αλλά εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος. Την κλοπή ακολούθησε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη στα ιταλικά δικαστήρια μεταξύ της AGV και της εταιρείας μεταφορών, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις το 2000.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεισήμισι δεκαετίες αργότερα, με την τύχη του κράνους άγνωστη, το αντικείμενο ξαφνικά επανεμφανίστηκε πριν από έναν χρόνο σε δημοπρασία που διοργάνωσε ο οίκος Bonhams στο Μαϊάμι, με αρχική τιμή εκκίνησης τα 60.000 δολάρια.

Όταν η AGV -η οποία πλέον ανήκει στη Dainese- πληροφορήθηκε την κατάσταση μέσω της ανακοίνωσης του οίκου δημοπρασιών, δεν δίστασε να αναζητήσει τρόπο για να ανακτήσει το κράνος.Η λύση βρέθηκε με την ανάσυρση της απόφασης του ιταλικού δικαστηρίου από τη δικαστική διαδικασία που είχε ολοκληρωθεί 25 χρόνια νωρίτερα, η οποία αναγνώριζε την AGV ως τον νόμιμο ιδιοκτήτη του κράνους.

Η ομάδα της Dainese έστειλε τα σχετικά έγγραφα και ο οίκος Bonhams ακύρωσε την πώληση του κράνους του Αυστριακού οδηγού την παραμονή της δημοπρασίας.

Η επιστροφή του κράνους στο Μιλάνο δεν ήταν άμεση λόγω της αντεπίθεσης του φερόμενου ως κατόχου του κράνους, ο οποίος υπερασπίστηκε την πώληση με έγγραφο υπογεγραμμένο από την οικογένεια του Lauda που εξουσιοδοτούσε την πώληση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την κατάθεση αγωγής από την AGV στο δικαστήριο του Μαϊάμι, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εξωδικαστικό διακανονισμό, ο οποίος εξασφάλισε την επιστροφή του κράνους στην Ιταλία. Έτσι, το κράνος εκτίθεται πλέον μόνιμα στο Dainese Archivio, το μουσείο της ιταλικής εταιρείας στη Βιτσέντσα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ