To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 κινδυνεύει να χάσει όχι μόνον την ούτως ή άλλως πληγωμένη αξιοπιστία του αλλά και τη λάμψη που απολαμβάνει ως η κορυφαία μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού στον πλανήτη.
Τα όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες δύο σεζόν στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ελάχιστα θυμίζουν τον μαγικό κόσμο της Formula 1 που οι περισσότεροι από εμάς γνώρισαν και αγάπησαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Όχι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 καλείται να διαχειριστεί μια υπόθεση με τη δύσοσμη εσάνς ενός σκανδάλου -το περίφημο spygate του 2007 είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα στα οποία μπορεί να ανατρέξει κανείς- ωστόσο ποτέ ξανά στο παρελθόν η κορυφαία μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον πλανήτη δεν έχει παραμείνει για τόσο μεγάλο διάστημα έρμαιο των ανθρώπινων λαθών, των ανεφάρμοστων κανονισμών και των προκλητικών τακτικών.
BUY NOW
Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο τρόπος με τον οποίο κρίθηκε το περσινό πρωτάθλημα και τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ή κρύφτηκαν επιμελώς κάτω από το χαλάκι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού μετά και τον περιβόητο τελικό του Abu Dhabi αποτέλεσαν μια… κακή στιγμή.
Σε αυτό το συμπέρασμα άλλωστε κατέληξε η έρευνα που διεξήχθη με σκοπό να διερευνηθούν τα αίτια μιας άνευ προηγουμένου… τραγωδίας και της καταφανέστατης αλλοίωσης ενός αγώνα κι ενός πρωταθλήματος.
Η FIA κατονόμασε τον M. Masi ως τον «Mr Ανθρώπινο Λάθος», θεωρώντας ότι τα όσα έλαβαν χώρα στο ημίφως των προβολέων του Abu Dhabi θα χαθούν στη λήθη του χρόνου και ουδείς πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο M. Verstappen πανηγύρισε τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, ωστόσο, υπολόγισε χωρίς τον… ξενοδόχο και για να είμαστε ακριβείς χωρίς την Red Bull Racing, η οποία όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε είχε εκτός των άλλων παραβιάσει και τους σχετικούς με το προβλεπόμενο προϋπολογισμό των ομάδων κανονισμούς.
Κάπως, έτσι, λοιπόν ο εφιάλτης του Abu Dhabi ξύπνησε και πάλι για τη FIA, η οποία βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να προσπαθεί να δικαιολογεί τα... αδικαιολόγητα, ξεκινώντας μια νέα έρευνα ώστε να επιβεβαιώσει αν και σε ποιον βαθμό η υπέρβαση του budget επισύρει κάποια ποινή.
Παρατείνοντας, ως συνήθως, την αγωνία του φιλοθεάμονος κοινού και έχοντας ξεμπερδέψει με συνοπτικές διαδικασίες (βλέπε ποινή Leclerc στο ιαπωνικό Grand Prix) με τις... σοβαρές εκκρεμότητες του φετινού τίτλου, η FIA εξέδωσε το πόρισμα που θέλει την ομάδα της Red Bull Racing να έχει υπερβεί το budget της περσινής χρονιάς.
Το ένοχο μυστικό της Red Bull Racing ήρθε στο φως στις 10 Οκτωβρίου, μόλις λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου από τον M. Verstappen, και παρά το γεγονός ότι οι ποινές που προβλέπονται για την παραβίαση του περίφημου budget cap είναι συγκεκριμένες, περιλαμβάνοντας ακόμα και την αφαίρεση βαθμών τόσο από την κατάταξη του πρωταθλήματος οδηγών όσο κι από εκείνη των κατασκευαστών, ακόμα και σήμερα η ποινή που πρόκειται να δεχθούν οι Αυστριακοί παραμένει άγνωστη.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η FIA φέρεται να έχει προτείνει μια μορφή συμβιβασμού στη Red Bull Racing, με σκοπό η αυστριακή ομάδα να αποδεχθεί την όποια ποινή και να μην εφεσιβάλλει την απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.
Αν και το περιεχόμενο της πρότασης παραμένει άγνωστο, η πρώτη αντίδραση της Red Bull Racing ήταν να διοργανώσει μια συνέντευξη Τύπου ώστε να κάνει ευρύτερα γνωστές τις δικές της θέσεις και προφανώς να αποκρούσει τις κατηγορίες που τη θέλουν να έχει υπερβεί το budget την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν.
Μάλιστα το θρίλερ συνεχίστηκε, καθώς λίγες ώρες αργότερα η αυστριακή ομάδα ακύρωσε τη συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και γιατί μια παράβαση των κανονισμών θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Για πολλοστή φορά τα τελευταία δύο χρόνια, η FIA μοιάζει ανήμπορη να εφαρμόσει τους κατά τ’ άλλα απαράβατους κανόνες και το «ευ αγωνίζεσθαι» το οποίο πρεσβεύει, κλείνοντας προκλητικά το μάτι σε πιλότους και ομάδες που εξακολουθούν να δοκιμάζουν τα όρια των κανονισμών και την ανοχή των θεατών.
Αν τα όσα διέπραξε ο M. Masi στο Abu Dhabi, χαρίζοντας τον τίτλο στο M. Verstappen, θα μπορούσαν να θεωρηθούν τυχαίο γεγονός ή αν προτιμάτε ανθρώπινο λάθος, τότε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1, οι άνθρωποι της FIA και τις Red Bull Racing θα χρειαστεί να προσπαθήσουν περισσότερο ώστε να σκαρφιστούν ένα εξίσου... πειστικό σενάριο.
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ