Γιατί κορυφαία στελέχη της Tesla πωλούν τις μετοχές της;

Tesla Roadster

Η Tesla είναι, σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη. Κατά συνέπεια, οι συνεχόμενες πωλήσεις των μετοχών της από τους ανώτατους διοικητικούς της γεννούν ερωτηματικά.

Η τάση ξεκίνησε από τον Kimball Musk, αδελφό του ιδρυτή της εταιρείας Elon Musk και μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο πούλησε απρόμενα μετοχές της Tesla αξίας 25,56 εκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνο τον καιρό το CNN ανέφερε ότι η μετοχή της Tesla κατρακυλούσε, έπειτα από ένα χρόνο που υπήρξε η πιο «καυτή» της Wall Street.

O Kimball Musk, αδελφός του Elon και μέλος της διοίκησης της Tesla
O Kimball Musk, αδελφός του Elon και μέλος της διοίκησης της Tesla
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μήνα αργότερα, ο Οικονομικός Διευθυντής της εταιρείας Zachary Kirkhorn πούλησε 1.250 μετοχές της Tesla, εισπράτοντας 820 χιλιάδες δολάρια. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν πούλησε το σύνολο των μετοχών του - ειδικά ο Kimball Musk υπολογίζεται ότι διαθέτει ακόμη περίπου 600 χιλιάδες μετοχές.

Και τότε συνέβη κάτι ακόμα πιο παράξενο: η ιαπωνική Panasonic, διαχρονική μέτοχος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, και συνεργάτης της Tesla στην κατασκευή του Gigafactory της Νεβάδας, πούλησε το σύνολο, το 100 τοις εκατό, των μετοχών της Tesla που διέθετε.

Το ποσό που η Panasonic εισέπραξε από την πώλησή αυτή άγγιξε τα 730 εκατ. δολάρια - ενώ το 2010, που είχε αγοράσει τις μετοχές αυτές (1.4 εκατομμύρια μετοχές έναντι 21,15 δολαρίων την καθεμία), είχε δαπανήσει $29,6 εκατομμύρια.

Επίσης την Άνοιξη, δύο από τους μεγαλομετόχους της Tesla, ο δισεκατομμυριούχος Ron Baron και το σκοτσέζικο fund Baillie Gifford & Co. πούλησαν 1,8 και 11 εκατομμύρια μετοχές αντίστοιχα. Ο πρώτος ανέφερε το έκανε για να διατηρήσει την ισσορροπία ανάμεσα σε κάθε του επενδυτικό πλάνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις αρχές Ιουνίου αποχώρησε από την Tesla ο Jerome Guillen, ο σημαντικότερος διοικητικός της μετά τον Elon Musk, ο οποίος μία εβδομάδα αργότερα ξεκίνησε να εξαργυρώνει όλες του τις μετοχές, που η αξία τους ξεπερνούσε τα 274 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα μήνα μετά, ο Επικεφαλής του λογιστικού τμήματος Vaibhav Taneja πούλησε 4,5 χιλιάδες μετοχές, αποθησαυρίζοντας σχεδόν 3 εκατομμύρια.

H Tesla πρόφατα επιβεβαίωσε την καθυστέρηση της έναρξης παραγωγής του Cybertruck
H Tesla πρόφατα επιβεβαίωσε την καθυστέρηση της έναρξης παραγωγής του Cybertruck

Και τώρα, μετά από όλα αυτά, έγινε γνωστό ότι στις 4 Αυγούστου η πρόεδρος της Tesla, Robyn Denholm, πούλησε 31.250 από τις μετοχές που διέθετε και έβαλε στους τραπεζικούς της λογαριασμούς περισσότερα από 22 εκατ. δολάρια.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για αυτή τη μαζική παραχώρηση μετοχών από τα κορυφαία στελέχη της Tesla. Μπορεί να μην σημαίνει τίποτα περισσότερο από την επιθυμία τους για άμεση ρευτότητα εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά σίγουρα το φαινόμενο αυτό του τελευταίου εξαμήνου έχει την απόλυτη προσοχή των υπόλοιπων επενδυτών της «πιο πολύτιμης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ