Η εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πνευμονολογικού συνδέσμου, μπορεί να σώσει μόνο στις ΗΠΑ 110 χιλιάδες ζωές, και 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια από το σύστημα υγείας.
Οι αριθμοί αυτοί είναι φυσικά πολλαπλάσιοι κατ' αντιστοιχία σε όλο τον κόσμο, καθώς η σταδιακή αντικατάσταση των θερμικών κινητήρων με ηλεκτρικούς στις μετακινήσεις θα μειώνει τους ρύπους στην ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων. Κι αν η ενέργεια αυτή παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, δεν θα επιβαρύνει την υγεία των ανθρώπων ούτε στις περιοχές της παραγωγής της.
Επικεnτρωμένη στις ΗΠΑ, η συγκεκριμένη έρευνα φτάνει στο συμπέρασμα πως μπορούν να σωθούν περισσότερες από 110 χιλιάδες ζωές στη χώρα μέχρι το 2050 - εφόσον από το 2035 πωλούνται μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, από το 2040 μόνο ηλεκτρικά φορτηγά, και παύσει η παραγωγή παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα.
BUY NOW
Σε σχέση με τις επιπτώσεις στην οικονομία, ο αμερικανικός πνευομονολογικός σύνδεσμος υπολόγισε ότι θα μειωθούν κατά 2,78 εκατομμύρια τα περιστατικά άσθματος στη χώρα την ίδια περίοδο, και θα περιοριστούν κατά 13,4 εκατομμύρια οι χαμένες ημέρες εργασίας λόγω αυτών των προβλημάτων υγείας. Συνολικά, η ηλεκτροκίνηση θα περισώσει από το αμερικανικό σύστημα υγείας 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,086 τρισ. ευρώ).
Πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια, η Ουάσινγκτον και η Νέα Υόρκη, έχουν ήδη προσδιορίσει χρονικά -μέχρι το 2035- την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Παρόλα αυτά, είναι ακόμα αμφίβολο πως κάτι τέτοιο θα ισχύσει σε όλη τη χώρα μέχρι το 2035, ή ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού θα γίνεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι τότε.
Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον -αλλά όχι πρωτότυπο- εύρημα της έρευνας είναι ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας έχει δυσμενέστερες συνέπειες για τους ανθρώπους χαμηλότερου βιωτικού επιπέδου, ως αποτέλεσμα του άδικου διαμοιρασμού της γης που γινόταν επί δεκαετίες, αλλά και του συστημικού ρατσισμού.
Δηλαδή, η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τον περιορισμό των κινητήρων εσωτερικής καύσης θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες ανθρώπων που κατοικούν κοντά σε αυτοκινητόδρομους, σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, σε λιμάνια, σε αποθήκες και σε διυλιστήρια. «Πρέπει κάθε παιδί να έχει το δικαίωμα να παίζει και να μεγαλώνει σε ασφαλές περιβάλλον, αυτό δεν πρέπει ποτέ να είναι θέμα προς διαβούλευση» είπε ο Dr. Afif El-Hasan, παιδίατρος και εθελοντής του αμερικανικού πνευμονολογικού συνδέσμου.
Στην ιστοσελίδα του, ο οργανισμός (American Lung Association) έχει δημοσιεύσει αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνάς του, και επίσης παρέχει στους Αμερικανούς έναν διαδραστικό χάρτη που προβάλλει ανά πολιτεία και ανά μεγάλη πόλη τα οφέλη από τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.