Ανοιχτό παράθυρο ή air condition: Με ποιο κάνω περισσότερη οικονομία;

χέρι έξω από το παράθυρο

Με τη θερμοκρασία να έχει εκτοξευτεί στα ύψη, επανέρχεται στο προσκήνιο η ερώτηση του πώς θα παραμείνουμε δροσεροί, δίχως να αυξήσουμε την κατανάλωση καυσίμου.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τον υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο, κάνοντας δυσβάστακτες τις μετακινήσεις μας. Ακόμα πιο δύσκολες είναι οι στιγμές μας μέσα στο αυτοκίνητο, το οποίο όσο ήταν πλήρως εκτεθειμένο στον ήλιο και ως εκ τούτου… βράζει από τη ζέστη.

Πολλοί οδηγοί, μόλις επιβιβαστούν στο όχημά τους θεωρούν ότι η οδήγηση με ανοικτά παράθυρα είναι η βέλτιστη λύση, επιτυγχάνοντας οικονομία καυσίμου. Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο air condition, θεωρώντας ότι η χρήση του συστήματος κλιματισμού δεν θα φέρει μεγάλη αλλαγή στην κατανάλωση καυσίμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ανοικτό παράθυρο κατανάλωση καυσίμου και κλιματισμός

Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται κάπου στη μέση. Κατά την ενεργοποίηση του air condition ο συμπιεστής ενεργοποιείται επιβαρύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη λειτουργία του κινητήρα. Το αυξημένο έργο του κινητήρα μεταφράζεται σε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου, με την επιβάρυνση να ξεπερνά ακόμα και το 10%.

Για αυτό τον κρίνεται απαραίτητο να μάθουμε πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά το σύστημα κλιματισμού. Σε πολλές δοκιμές έχει αποδειχθεί ότι σε ταχύτητες άνω των 90 χλμ./ώρα, η αεροδυναμική αντίσταση που προκαλούν τα ανοικτά παράθυρα είναι μεγαλύτερη από την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η χρήση του κλιματισμού.

ανοικτό παράθυρο κατανάλωση καυσίμου και κλιματισμός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα, σε χαμηλότερες ταχύτητες, η χρήση του air condition θα μας κοστίσει περισσότερο από τον φρέσκο αέρα που θα μπει από ένα ανοικτό παράθυρο.

Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε αστικές συνθήκες προτιμάμε να οδηγούμε με ανοιχτά παράθυρα (αρκεί να νιώθουμε άνετα με τη θερμοκρασία), ενώ στον αυτοκινητόδρομο είναι ορθότερο να ενεργοποιηθεί ο κλιματισμός για δροσιά, άνεση, ησυχία και… χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ