Ανάλογα με τον τύπο και την ηλικία του αυτοκινήτου, οι επισκευές του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα δαπανηρές.
Μερικές φορές μάλιστα, είναι αδύνατο να αποφύγετε την επισκευή του αυτοκινήτου σας από ένα εξειδικευμένο συνεργείο στα κιβώτια ταχυτήτων, ειδικά ένα έχει υποστεί σημαντική βλάβη.
Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παρατείνετε την ζωή του αυτόματου κιβωτίου του αυτοκινήτου σας και να αποτρέψετε μια δαπανηρή ζημιά. Για αυτό τον λόγο, φτιάξαμε μια λίστα με 10 συμβουλές φροντίδας του αυτόματου κιβωτίου.
BUY NOW
1. Ελέγχετε συχνά τις βαλβολίνες της μετάδοσης
Σε πολλά αυτοκίνητα ο έλεγχος του υγρού μετάδοσης είναι τόσο εύκολος όσο και αυτός για το λάδι του κινητήρα. Για να το ελέγξετε, εκκινήστε τον κινητήρα και αφήστε τον να λειτουργεί στο ρελαντί. Μετά, αφαιρέστε την μικρή βέργα μέτρησης του υγρού της μετάδοσης, σκουπίστε την και τοποθετήστε την ξανά στην θέση της. Στην συνέχεια τραβήξτε την πάλι έξω και δείτε σε πιο σημείο βρίσκεται η στάθμη του υγρού και φυσικά το χρώμα του. Εάν είναι διαυγές και κόκκινο, σημαίνει ότι η κατάστασή του είναι πολύ καλή. Εάν είναι σκούρο και μυρίζει άσχημα τότε είναι σίγουρο ότι έχει χάσει τις ιδιότητές του και χρειάζεται αντικατάσταση.
2. Χρησιμοποιείστε τον σωστό τύπο υγρού μετάδοσης
Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή για να δείτε τον τύπο υγρού που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Εάν δεν είστε σίγουροι ή δεν γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να ψάξετε, συμβουλευτείτε ένα επίσημο ή εξειδικευμένο συνεργείο.
3. Να έχετε καλοσυντηρημένο σύστημα ψύξης
Το σύστημα ψύξης βοηθά στην σωστή απόδοση και την αποφυγή υπερθέρμανσης του κινητήρα, ενώ παράλληλα ψύχει και το κύκλωμα του υγρού μετάδοσης. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί στην εντέλεια, μιας και πρώτα θα παραδώσει πνεύμα το κιβώτιο ταχυτήτων και μετά θα υπερθερμανθεί ο κινητήρας.
4. Αλλάζετε συχνά τις βαλβολίνες του κιβωτίου
Το ιδανικό είναι να πραγματοποιείται η αλλαγή βαλβολινών από κάποιον επαγγελματία. Διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας για το κάθε πότε προβλέπεται συντήρηση στο κιβώτιο. Θα πρέπει να ξέρετε ότι καλό είναι να συμβαίνει μια φορά το χρόνο.
5. Μην αλλάζετε ταχύτητες εν κινήσει
Πριν αλλάξετε σχέση, από D σε R ή αντίστροφα, πρέπει να ακινητοποιηθείτε πλήρως. Εάν δεν το κάνετε, να ξέρετε ότι επιβαρύνετε σε μεγάλο βαθμό το αυτόματο κιβώτιο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη.
6. Αφήστε το αυτοκίνητό σας να ανεβάσει θερμοκρασία λειτουργίας
Για ευνόητους λόγους καλό είναι να αφήνουμε τον κινητήρα και την μετάδοση να έρθουν σε μερική θερμοκρασία λειτουργίας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
7. Μην οδηγείτε για μεγάλο διάστημα με την ρεζέρβα ανάγκης
Τα αυτοκίνητα που κινούνται για μεγάλο διάστημα με την ρεζέρβα ανάγκης ή με τροχούς που δεν έχουν όλοι την ίδια διάσταση σε διάμετρο, να γνωρίζετε ότι θα δημιουργήσουν ζημιά στο αυτοκίνητο (αλλοίωση της ευθυγράμμισης των τροχών, επιβάρυνση μετάδοσης κ.α.).
8. Τακτική αλλαγή στο φίλτρο μετάδοσης
Το αυτόματο κιβώτιο του αυτοκίνητου σας μπορεί να διαθέτει φίλτρο για τις βαλβολίνες, και αυτό εξαρτάται από την μάρκα και το μοντέλο που έχετε. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα δεν διαθέτουν τέτοιο φίλτρο, αλλά σε περίπτωση που το δικό σας διαθέτει, καλό είναι να αντικαθίσταται κάθε φορά που κάνετε αλλαγή βαλβολινών.
9. Αποφύγετε την ρυμούλκηση
Η χρήση του αυτοκινήτου σας για ρυμούλκηση μεγάλου φορτίου, ιδιαίτερα όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον, μπορεί να προκαλέσει οξείδωση ή υπερθέρμανση του υγρού μετάδοση με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ζημιά στο αυτόματο σασμάν.
10. Πραγματοποιείτε συχνό έλεγχο
Ο έλεγχος του κιβωτίου ταχυτήτων μαζί με την ετήσια περιοδική συντήρηση που πραγματοποιείτε στο αυτοκίνητο σας, αποτελεί την πιο έξυπνη πρόληψη για την υγεία του. Η χρήση διαγνωστικού μηχανήματος για σφάλματα στο λογισμικό του και ο έλεγχος για διαρροές, είναι εκ των ουκ άνευ.