Ποιοι είναι οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους το αυτοκίνητο δεν ξεκινά;

Κλειδί στη μίζα

Το θέμα της μη εκκίνησης του κινητήρα του αυτοκινήτου είναι κοινό και το πρόβλημα μπορεί να οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Σας παρουσιάζουμε τους 5 πιο συνηθισμένους.

Η μπαταρία είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Όταν παλιώσει και έχει αρχίσει να φτάνει στο τέλος της ζωής της, είναι λογικό να μην έχει πια τη δύναμη να βάλει μπρος τον κινητήρα. Μπορεί να είναι τελείως «νεκρή» (δεν ανάβουν ούτε τα λαμπάκια στον πίνακα οργάνων) ή να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχει τη δύναμη να γυρίσει τη μίζα.

Δεύτερη αιτία, ενδεχομένως να είναι η ίδια η μίζα. Όταν δημιουργηθεί βλάβη ή… έρθει το πλήρωμα του χρόνου, σταματά να δουλεύει. Μπορεί να έχουν προηγηθεί ενδείξεις φθοράς (π.χ. περίεργος θόρυβος) ή να συμβεί εντελώς ξαφνικά. Μέχρι να προβούμε στην επισκευή ή την αντικατάστασή της, ο κινητήρας δεν ξεκινά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
start engine b

Το πηνίο ανάφλεξης μετατρέπει το ρεύμα της μπαταρίας σε υψηλή τάση ώστε να αναφλεγεί το μίγμα αέρα-καυσίμου στο θάλαμο. Εάν αυτό σπάσει, δεν πρόκειται να έχουμε σπινθήρα στον κύλινδρο. Επομένως ούτε και λειτουργία του κινητήρα. Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης βλάβης είναι κραδασμοί, τραντάγματα ή και έλλειψη ισχύος.

Η αντλία καυσίμου είναι εκείνη που τροφοδοτεί το καύσιμο από το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου στον κινητήρα. Αν για κάποιο λόγο πάψει να το κάνει, τότε αυτός δεν ξεκινά. Ίσως υπάρξουν συμπτώματα, ίσως όχι.

Τελευταίο ενδεχόμενο που το αυτοκίνητο δεν μπαίνει σε λειτουργία, μπορεί να είναι το κλειδί ή το τηλεχειριστήριο που έχουν μερικά από τα πιο σύγχρονα μοντέλα της αγοράς. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται συνήθως στο immobilizer. Εάν δεν λειτουργήσει, τότε ούτε ο κινητήρας θα δουλέψει. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το πρόβλημα της μη εκκίνησης του κινητήρα μπορεί να είναι απλό, αλλά και πολύπλοκο, διότι υπάρχουν και πιο σοβαρές αιτίες. Για την επιδιόρθωση του αυτοκινήτου, είναι πιθανό να χρειαστεί η ρυμούλκησή του. Η τακτική συντήρηση σε ένα συνεργείο εμπιστοσύνης, θα μειώσει οπωσδήποτε τις ξαφνικές… «αναποδιές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ