Τι σημαίνουν τα γράμματα που βλέπουμε όλοι στα τζάμια του αυτοκινήτου;

σφραγίδα στο τζάμι αυτοκινήτου

Μια πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών προσφέρει η σφραγίδα που βλέπουμε, αλλά αγνοούμε, στα κρύσταλλα των αυτοκινήτων. Πώς μπορεί να μας προστατέψει από τους επιτήδειους.

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που αντιμετωπίζουν τα τζάμια του αυτοκινήτου τους ως απλά ένα μέσο προστασίας έναντι των καιρικών φαινομένων, των εντόμων κ.ο.κ.

Τα τζάμια, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερα. Ειδικά το παρμπρίζ φιλτράρει περισσότερο από το 90% των ακτίνων UV, απορροφά τις κρούσεις και ενισχύει τη δομική ακαμψία του οχήματος έως και 30%.

Για να εξασφαλιστεί ότι τα τζάμια μπορούν να επιτελέσουν με αποτελεσματικότητα το ιδιαίτερα σημαντικό και πολυδιάστατο έργο τους, οι κατασκευαστές τους τα υποβάλλουν σε μια σειρά ιδιαίτερα απαιτητικών δοκιμών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις, λοιπόν, ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και κριθεί ότι τα τζάμια συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφαλείας, τότε σε κάθε κρύσταλλο τοποθετείται μια σφραγίδα. Αυτή υποδεικνύει ότι τηρούνται οι ισχύουσες προδιαγραφές. Τι σημαίνουν, ωστόσο, τα γράμματα και οι αριθμοί που με μια πρώτη ματιά μοιάζουν… ακατάληπτοι;

σφραγίδα στα τζάμια του αυτοκινήτου

1. Έμβλημα του κατασκευαστή του αυτοκινήτου, αλλά και η ονομασία της εταιρείας που έχει κατασκευάσει το κρύσταλλο (π.χ. Saint-Gobain Sekurit).

2. Τύπος γυαλιού:

/ - εξαιρετικά ανθεκτικό
// - Κανονικό πολλαπλών επιπέδων
/// Πολλαπλών στρωμάτων, υποβληθέν σε ειδική μεταχείριση
IV- Πλαστικό γυαλί
V – Με χρωματισμό κάτω από 70%
VI - Διπλό γυαλί με χρωματισμό κάτω από 70%

3. Το γράμμα «Ε», ακολουθούμενο από έναν αριθμό (π.χ. «1»), υποδηλώνει τη χώρα όπου κατασκευάστηκε το κρύσταλλο. Ο κωδικός Ε1 δείχνει ότι η πιστοποίηση έχει δοθεί από τη Γερμανία. Το E2 υποδηλώνει Γαλλία, το E3 Ιταλία κ.ο.κ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Ο Κωδικός DOT (από τα αρχικά Department of Transportation), που εκχωρείται από το Υπουργείο Μεταφορών στον κατασκευαστή του κρυστάλλου.

5. Αναγνωριστικό του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Αντανακλά τις ιδιότητες του γυαλιού, όπως είναι το πάχος, το χρώμα και η επίστρωση.

6. Η ένδειξη AS υποδηλώνει τη θέση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί το γυαλί, βάσει της οπτικής του ποιότητας.

- Το AS1 είναι το πιο καθαρό γυαλί (τουλάχιστον 70% μετάδοση φωτός). Είναι πλαστικοποιημένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε σε ένα όχημα, αν και συνήθως βρίσκει θέση αποκλειστικά στο παμρπίζ.

- Το AS2 τοποθετείται παντού εκτός από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου

- Το AS3 απαγορεύεται να τοποθετηθεί ως παρμπρίζ και πλαϊνά παράθυρα δεδομένου ότι έχει μετάδοση φωτός λιγότερη από 70%, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει την επιθυμητή ποιότητα θέασης.

7. Συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφαλείας

8. Έτος κατασκευής. Οι δύο τελείες που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία υποδηλώνουν τον μήνα κατασκευής (δύο τελείες = Φεβρουάριος) και ο αριθμός 3 το έτος κατασκευής (2003).

Παράλληλα, στη σφραγίδα αναγράφεται και ο κωδικός παρμπρίζ. Το WL υποδηλώνει ότι πρόκειται για εμπρόσθιο παρμπρίζ τύπου Laminated, δηλαδή πολυστροματικό υαλοπίνακα ή «triplex», με δύο ή περισσότερα φύλλα γυαλιού κολλημένα με μεμβράνη PVB.

σφραγίδα στο τζάμι αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ξεσκεπάζει τη δράση των «επιτήδειων»;

Τέλος, τα τζάμια μπορούν να προστατέψουν όσους αναζητούν ένα μεταχειρισμένο μοντέλο από τους επιτήδειους που δεν διστάζουν να τους πουλήσουν τα λεγόμενα… σαπάκια.

Όπως προαναφέρθηκε, στη σφραγίδα απεικονίζεται και το έτος κατασκευής του γυαλιού η οποία, κανονικά, πρέπει να είναι ίδια ή προγενέστερη με την ημερομηνία παραγωγής του αυτοκινήτου.

σπασμένο τζάμι αυτοκινήτου

Αυτό διότι σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο με έτος κατασκευής το 2012 φέρει σφραγίδα γυαλιού με έτος για παράδειγμα το 2015, αυτό σημαίνει ότι έχει υπάρξει αντικατάσταση του τζαμιού. Ο ενδιαφερόμενος, λοιπόν, για το αυτοκίνητο πρέπει να διερευνήσει για ποιο λόγο έγινε η αντικατάσταση κρυστάλλου, καθώς το ΙΧ ενδέχεται να έχει εμπλακεί σε τροχαίο, αποκομίζοντας μεγάλες βλάβες.

Ακόμα, αν απουσιάζει το έμβλημα του κατασκευαστή του αυτοκινήτου (π.χ. βλέπε VW), τότε πρέπει γνωρίζουμε ότι πρόκειται για κρύσταλλο που έχει τοποθετηθεί μεταγενέστερα, και όχι από την αυτοκινητοβιομηχανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ