Πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια: Οι τρόποι για να ανακαλύψεις αν είσαι ασφαλισμένος ή όχι
Αντιμέτωποι με «περίεργες» καταστάσεις έχουν έρθει πολλοί οδηγοί που ενεπλάκησαν σε ατύχημα και ανακάλυψαν πως τελικά ήταν…ανασφάλιστοι.
Φυσικά, αναφερόμαστε στα περιστατικά έκδοσης πλαστών συμβολαίων, όπου τα θύματα έχουν καταβάλει κανονικότατα το αντίτιμο για αυτά. Παρακάτω παρουσιάζουμε ορισμένους πολύ απλούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε την εγκυρότητα του συμβολαίου που σας παραδόθηκε.
Η απάτη «στήνεται» συνήθως μέσω online διαφημίσεων ή πλατφορμών, με τους ανυποψίαστους οδηγούς να έλκονται από τις χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με ένα ολοκληρωμένο αλλά ανύπαρκτο πακέτο ασφάλισης. Μετέπειτα και αφού γίνει ηλεκτρονικά η κατάθεση χρημάτων εκδίδεται ένα πλαστό συμβόλαιο (σε συγκεκριμένα έντυπα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιτήδειοι αλλάζουν κάθε φορά τα απαιτούμενα στοιχεία).
BUY NOW
Έτσι, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου έχει στα χέρια ένα φαινομενικά σωστό συμβόλαιο και μόνο όταν εμπλακεί σε ατύχημα ανακαλύπτει πως η ασφάλεια του δεν είναι έγκυρη. Φυσικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον επικοινωνήσει με τον «ανύπαρκτο» ασφαλιστικό σύμβολο, ενδέχεται ο εκάστοτε επιτήδειος να προχωρήσει σε ασφάλιση την τελευταία στιγμή και έτσι η απάτη να μείνει στην αφάνεια. Υπάρχουν όμως και πολλά περιστατικά, όπου ο οδηγός δεν βρήκε καμία ανταπόκριση και έτσι βρέθηκε εν αγνοία του ανασφάλιστος.
Υπάρχει τρόπος, όμως, να προστατευτείς απέναντι σε τέτοια περιστατικά; Ο πρώτος και εύκολος τρόπος είναι η επιλογή ενός αξιόπιστου ασφαλιστικού σύμβουλου. Από κει και πέρα η εγκυρότητα ενός συμβολαίου ελέγχεται τηλεφωνικά στα κεντρικά της ασφαλιστικής εταιρείας ή ηλεκτρονικά, μέσω του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών ή της νέας εφαρμογής Open Car.
Ελληνικό Κέντρο Πληροφοριών
Εισέρχεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών και με τον αριθμό κυκλοφορίας και το ΑΦΜ σας μπορείτε να ελέγξετε αν είστε ασφαλισμένοι ή όχι (κάντε ΚΛΙΚ εδώ για να δείτε τη διαδικασία). Η πλατφόρμα θα σας εμφανίσει τη μάρκα και τον τύπο του οχήματός (ΙΧ, Επαγγελματικό ή δίκυκλο) και το διάστημα για το οποίο είστε ασφαλισμένοι. Αν η αντιστοιχία των στοιχειών δε βγάζει αποτέλεσμα…τότε αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να σας βάλει σε υποψίες.
Open Car
Η νέα πλατφόρμα Open Car ξεκίνησε τη λειτουργία πριν λίγες μέρες για όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ύστερα από τη σχετική δημιουργία της από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην πλατφόρμα αυτή μπορεί κανείς να μπει είτε από το gov.gr, επιλέγοντας την ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και στη συνέχεια την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, απλώς πληκτρολογώντας το opencar.services.gov.gr.
Μόλις μπει στην πλατφόρμα, ο χρήστης αναγράφει την πινακίδα του οχήματος που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια το σύστημα παρουσιάζει τις πληροφορίες σχετικά με την περίοδο που το αυτοκίνητο διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη (κατά τις πρώτες μέρες λειτουργίας πλατφόρμας ο επισκέπτης μπορούσε να δει και άλλα στοιχεία όπως το χρώμα και τον τύπο του αυτοκινήτου). Σε αντίθεση με το Ελληνικό Κέντρο Πληροφοριών, όπου πρέπει κάποιος να καταχωρήσει και το ΑΦΜ, το Open Car απαιτεί μόνο αριθμό κυκλοφορίας. Έτσι, μπορείτε είτε να δείτε αν είστε ασφαλισμένοι εσείς, είτε να ελέγξετε αν είναι ασφαλισμένο ένα όχημα που ενεπλάκη σε ατύχημα μαζί σας.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ