Ποιοι και πώς γλιτώνουν από το τεκμήριο του αυτοκινήτου τους;

money-car30

Πότε δεν εφαρμόζονται τα τεκμήρια διαβίωσης σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία. Δείτε τι ισχύει.

Η ώρα κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων έχει έρθει και τα τεκμήρια διαβίωσης... «απειλούν» για ακόμα μία φορά τους φορολογουμένους, ειδικά όσους απέκτησαν κάποιο αυτοκίνητο πέρυσι το οποίο δεν καλύπτεται από τα εισοδήματά τους.

Ωστόσο υπάρχει τρόπος να «καταπολεμήσετε» τα τεκμήρια διαβίωσης, πέραν της γνωστής ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας (φορολογική ακινησία) καθώς η Εφορία δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από κάποιο ή κάποια αυτοκίνητα.

Μεταξύ των περιπτώσεων που αμφισβητείται το τεκμήριο διαβίωσης περιλαμβάνεται η νοσηλεία, η ανεργία, είναι ορφανοί ανήλικοι και έχουν στην κυριότητά τους αυτοκίνητο, συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές, προσκομίσουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύονται λόγοι ανωτέρας βίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης για τους παλαιούς εργαζόμενους μπορεί να γίνει και η χρήση των εισοδημάτων παρελθόντων οικονομικών ετών, με την μέθοδο της «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντων ετών». Με αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα που είχαν δηλωθεί ακόμη και πριν από 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια.

Επίσης αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου αλλά δεν έχει πληρωθεί για ένα χρόνο από την εργασία του και δεν έχει άλλο εισόδημα τότε μπορεί να αμφισβητήσει το τεκμήριο που προκύπτει από το όχημά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται πως τα τεκμήρια διαβίωσης που προκύπτουν από αυτοκίνητα δεν εφαρμόζονται σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία για επιβατικό αυτοκίνητο ΙΧ αναπήρου που απαλλάσσεται από τη καταβολή των τελών κυκλοφορίας, επιβατικό αυτοκίνητο ΙΧ ή της κατοικίας για αλλοδαπό προσωπικό που δεν διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα ή για τους Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και απασχολούνται αποκλειστικά σε γραφεία επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ειδικά διασκευασμένα για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 67%.

Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι μειωμένα κατά 30% για τους συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65 έτος της ηλικίας τους ενώ στα αυτοκίνητα με ηλικία άνω των 10 ετών τα τεκμήρια μειώνονται κατά 50%.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ