Η δήμευση προσωπικών στοιχείων από το Κράτος είναι μια πρόσθετη ποινική κύρωση που σε αρκετές περιπτώσεις αμφισβητήθηκε η νομιμότητα και η αναγκαιότητά της.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και εμείς οι ίδιοι οι οδηγοί θεωρούμε ότι ορισμένες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πρέπει να τιμωρούνται με κατάσχεση του οχήματος του παραβάτη. Μέχρι τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο Κ.Ο.Κ. έδινε την δυνατότητα στις Αρχές να προχωρήσουν σε κατάσχεση οχήματος, όπως για παράδειγμα σε συμμετέχοντες αυτοσχέδιων αγώνων, σε οδηγούς που κάνουν επίδειξη ικανοτήτων κ.α..
Από τότε όμως έχουν γίνει αρκετές κουβέντες πάνω στο θέμα, με εισαγγελείς του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτούν υπέρ της μη κατάσχεσης οχημάτων για παραβάσεις του K.O.K.. Και αυτό γιατί η δήμευση του οχήματος, ως πρόσθετη ποινική κύρωση, βρίσκεται σαφώς εκτός της βουλήσεως του νομοθέτη. Επιπλέον, η κατάσχεση αποτελεί έναν περιττό, για την περίσταση, περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 17 του Συντάγματος.
BUY NOW
Υπάρχουν όμως δύο περιπτώσεις που μπορούν οι Αρχές να προχωρήσουν σε δήμευση οχήματος. Η πρώτη είναι και η πιο γνωστή, και αφορά τις οφειλές σε τρίτους (Δημόσιο, τράπεζες και άλλους ιδιώτες). Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες η διαδικασία κατάσχεσης έχει γίνει αρκετά πιο εύκολη, μιας και γίνεται ηλεκτρονικά.
Στη δεύτερη και την μοναδική περίπτωση που ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει κατάσχεση οχήματος, αφορά τους εκμισθωτές μοτοσικλετών και οχημάτων. Αν εκμισθωθεί σε πρόσωπο που δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, επιβάλλεται στον εκμισθωτή, στο μισθωτή και στον οδηγό, αν ο τελευταίος επίσης δεν έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, πρόστιμο 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της μοτοσικλέτας ή του οχήματος. Τα κατασχεθέντα εκπλειστηριάζονται με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του ΚΕΔΕ.
Διαβάστε επίσης:
Δείτε εδώ τις τιμές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς
Ακολουθήστε το carandmotor.gr για να μαθαίνετε όλα τα ΝΕΑ για το αυτοκίνητο