Τα πρώτα σημάδια ενός turbo που καταρρέει

κινητήρας turbo

Η διάδοση της τεχνολογίας της υπερτροφοδότησης στους σύγχρονους κινητήρες βενζίνης έχει χαρίσει στους υπερσυμπιεστές πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν επιπλέον πονοκέφαλο για ιδιοκτήτες και κατασκευαστές.

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός επί του θέματος για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι μια σύνθετη, μηχανολογικά, κατασκευή έχει αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις σε επίπεδο αξιοπιστίας σε σχέση με μία άλλη απλούστερη, σε σύλληψη και εκτέλεση, δημιουργία.

Βλέποντας, λοιπόν, τις δύο τελευταίες δεκαετίες την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία να υιοθετεί ορυμαγδόν την πρακτική του downsizing και τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες χαμηλού κυβισμού να αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, βρεθήκαμε μπροστά σε μια νέα τεχνολογική πραγματικότητα, από την οποία φυσικά δεν έλειψαν οι... παιδικές ασθένειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
turbo engine

Οι υπερσυμπιεστές καυσαερίων μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, λύνοντας αρκετά «προβλήματα», δημιουργώντας ωστόσο άλλα και θέτοντας πολλές φορές υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κινητήρων ή ακόμα και κατασκευαστών.

Κι αυτό γιατί μια κατασκευαστική αστοχία σε έναν υπερσυμπιεστή καυσαερίων -κοινώς σε ένα turbo- δεν οδηγεί μόνο στη δραματική πτώση της απόδοσης ενός κινητήρα αλλά απειλεί την ίδια την… ακεραιότητά του.

Είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο, λοιπόν, να καταφέρουμε να εντοπίσουμε τις όποιες δυσλειτουργίες παρουσιάζει ένα turbo ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα και να περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό το κόστος της επισκευής.

turbo engine
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πτώση της απόδοσης του κινητήρα

Η πτώση της απόδοσης ενός υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα αποτελεί το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με τον μηχανισμό υπερπλήρωσής του. Αυτό που πρακτικά συμβαίνει είναι πως έχει μειωθεί η πίεση με την οποία εισρέει ο ατμοσφαιρικός αέρας στους θαλάμους καύσης του κινητήρα, γεγονός που μπορεί να οφείλεται είτε στο κύκλωμα της υπερτροφοδότησης είτε στον ίδιο τον υπερτροφοδότη.

Καπνός από την εξάτμιση

Το φαινόμενο μιας εξάτμισης που «καπνίζει» έχει εξήγηση, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων σχετίζεται με τη στεγανότητα του κινητήρα ή αν προτιμάτε με την εισροή λαδιού ή ακόμα και νερού στους θαλάμους καύσης.

Αν πρόκειται για υπερτροφοδοτούμενο σύνολο, τότε η αιτία του προβλήματος μπορεί να είναι ο ίδιος ο υπερσυμπιεστής, μέσω του οποίου λιπαντικές ουσίες καταλήγουν στους κυλίνδρους του κινητήρα. Συνήθως αυτό προκύπτει από κάποιο ράγισμα στον ίδιο τον υπερσυμπιεστή.

turbo engine
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έντονος θόρυβος

Υπό κανονικές συνθήκες, ο ήχος που παράγει ένας υπερσυμπιεστής καυσαερίων δεν θα πρέπει να φτάνει έως το εσωτερικό του αυτοκινήτου ή αν φτάνει η έντασή του οφείλει να είναι χαμηλή.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που εντοπίσετε αύξηση του θορύβου ή αλλαγή στη χροιά του ήχου που παράγει ένα turbo, τότε αυτό κατά πάσα πιθανότατα «φωτογραφίζει» μια ενδεχόμενη βλάβη.

Check engine

Μία από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση της ένδειξης του check engine ή να αναγκάσει τον κινητήρα σας να «μπει» σε safe mode είναι η δυσλειτουργία του υπερσυμπιεστή καυσαερίων. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί ο κινητήρας δεν μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό μείγμα αέρα-καυσίμου, από τη στιγμή που η συμπίεση του ατμοσφαιρικού αέρα έχει αποτύχει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ