26 ευρώ σε όσους καρφώνουν μεθυσμένους οδηγούς -Πού εφαρμόζεται το μέτρο

Αλκοτέστ

Τη βοήθεια των απλών πολιτών ζητούν όλο και περισσότερες περιοχές προκειμένου να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια.

Παρά τα αμέτρητα περιστατικά πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων λόγω της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να κάθονται πίσω από το τιμόνι ενώ προηγουμένως τα έχουν… τσούξει.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, φυσικά, δεν είναι αμιγώς ελληνικό, μιας και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ απασχολεί και άλλες περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας η οποία αποφάσισε να ενισχύσει το έργο των αστυνομικών αρχών με το να ζητήσει τη… βοήθεια των απλών πολιτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, οι αρχές της Δημοκρατίας της Τιβά, ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας, αποφάσισε να προσφέρει χρηματική αμοιβή σε όσους πολίτες καταγγέλουν όσους αποφασίζουν να κάτσουν πίσω από το τιμόνι ενώ έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μεθυσμένος οδηγός

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ευθύνεται περίπου για το ένα τρίτο των τροχαίων ατυχημάτων στην περιοχή, ενώ κάθε μέρα γίνονται 5-6 συλλήψεις οδηγών που έχουν υπερβεί το όριο αλκοόλ.

Όσον αφορά την όλη διαδικασία, οι πολίτες υποβάλουν την καταγγελία τους είτε στο Τμήμα Περιφερειακής Ασφάλειας, είτε στον Αξιωματικό Επιφυλακής της Δημοκρατίας της Τιβά και στη συνέχεια, έχουν ένα διάστημα 45 ετών προκειμένου να αιτηθούν τη χρηματική αμοιβή. Αν η καταγγελία τους αποδειχθεί έγκυρη, τότε στον λογαριασμό τους θα πιστωθούν 2.500 ρούβλια, ήτοι περίπου 26,5 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

αλκοόλ και οδήγηση
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρουν ρωσικά ειδησεογραφικά Μέσα, η Δημοκρατίας της Τιβά δεν είναι η μόνη η οποία έχει ζητήσει τη βοήθεια των πολιτών για την καταπολέμηση αυτής της ιδιαίτερα επικίνδυνης παράβασης. Ανάλογα κίνητρα έχει προσφέρει -μεταξύ άλλων- το Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ η Δημοκρατία της Μαρίι Ελ είχε ανταμείψει τους καταγγέλοντες με… εισιτήρια για κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα και ζωολογικά πάρκα.

Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι στους απλούς πολίτες έχει στραφεί και η Νέα Υόρκη, μέσω του προγράμματος “Citizens Air Complaint”, το οποίο επιβραβεύει με χρηματικό bonus τους πολίτες που καταγγέλλουν τα επαγγελματικά οχήματα που είναι προσωρινά σταθμευμένα και ο κινητήρας τους λειτουργεί στο ρελαντί με αποτέλεσμα να εκπέμπουν ρύπους.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ