Citroen e-C3

Αδειάζουν οι δρόμοι της Αθήνας -Ποια αυτοκίνητα απομακρύνει ο Δήμος με γερανό;

εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα

O Δήμος Αθηναίων έχει σηκώσει μανίκια για την απομάκρυνση των οχημάτων που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους με αποτέλεσμα να υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Ωρολογιακές βόμβες συνιστούν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα στους δρόμους της Αθήνας, καθώς καταλαμβάνουν πολύτιμο δημόσιο χώρο την ίδια ώρα που αποτελούν εστίες μόλυνσης με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Πρόκειται για οχήματα που έχουν γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της εγκατάλειψης, έχοντας αφεθεί στη μοίρα τους πολλές φορες διότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κοστοβόρες βλάβες, είτε διότι οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αντέξουν τον βραχνά των τελών κυκλοφορίας, της ασφαλιστικής κάλυψης κ.ο.κ.

Το πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων οχημάτων δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον Δήμο Αθηναίων και δη τη Διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης που ειδικά το 2024 σήκωσε μανίκια για την απομάκρυνση των εν λόγω οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρατηρούμε, δυστυχώς, ότι αυξάνεται διαρκώς το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα όχι μόνο στην εικόνα της πόλης μας, αλλά δυσκολεύει την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της», αναφέρει στο carandmotor.gr η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας- Ανακύκλωσης, Ρωξάνη Μπέη.

«Το πρόβλημα με τα εγκαταλελειμμένα οχήματα στους δρόμους της Αθήνας, είναι αρκετά σύνθετο το οποίο απαιτεί και λύσεις όχι μόνο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής διοίκησης. Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εφαρμόζουμε μια πολιτική για την γρήγορη απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων από τους δρόμους της Αθήνας. Είναι μια υποχρέωση μας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας και για την αύξηση του διαθέσιμου δημόσιου χώορου. Χρειάζονται όμως και παρεμβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση για να διευκολύνει το έργο μας στην πράξη.». προσθέτει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την απελευθέρωση χώρου από τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων είναι τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε και δείχνουν ότι στο σύνολο του 2024 έγιναν 1.147 άρσεις οχημάτων, εκ των οποίων οι 936 αφορούσαν σε αυτοκίνητα, αυξημένες κατά 24,1% συγκριτικά με το 2023, όταν και έφτασαν τις 754. Τα δίκυκλα που απομακρύνθηκαν ήταν 211, με τις άρσεις να είναι κατά 47,5% περισσότερες συγκριτικά με το 2023.

Σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων, πρωταθλήτρια όσον αφορά τις άρσεις αυτοκινήτων ήταν η 6η δημοτική κοινότητα που περιλαμβάνει τις βόρειες κεντρικές συνοικίες (Πλατεία Αμερικής, Αττική, Κυψέλη κ.ο.κ.) με 200 άρσεις, ενώ ακολούθησαν η 2η ΔΚΑ και 4η ΔΚΑ με 170 και 158 αντίστοιχα.

Όσον αφορά τα δίκυκλα, οι περισσότερες απομακρύνσεις έιγναν στην 1η ΔΚΑ (43), με τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνει η 6η ΔΚΑ, και την τρίτη να τη μοιράζονται η 2η ΔΚΑ και 3η ΔΚΑ.

«Οφείλουμε να προλάβουμε καταστάσεις ώστε να περιορίσουμε το φαινόμενο, καθώς με τα νέα σύγχρονα οχήματα χαμηλών σε εκπομπές ρύπων που εισάγονται στην αγορά, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα επόμενα χρόνια να αυξηθούν τα εγκαταλελειμμένα στους δρόμους. Είναι αναγκαίο η κεντρική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών οχημάτων, προσφέροντας παράλληλα κίνητρα για αγορά νέων και χαμηλών ρύπων, ενώ χρειάζεται και μια αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, έχοντας ως στόχο την απομάκρυνση τους σε σύντομο χρονικό διάστημα», επισημαίνει η Αντιδήμαρχος-Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Ρωξάνη Μπέη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς εντοπίζονται τα εγκαταλελειμένα οχήματα

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα εντοπίζονται είτε από τους επόπτες που επιβλέπουν την τήρηση της καθαριότητας στην πόλη, είτε κατόπιν καταγγελιών των πολιτών στη Διεύθυνση Καθαριότητας -Ανακύκλωσης.

Ο πολίτης μπορεί να τηλεφωνήσει στην υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στη Δημοτική του Κοινότητα, ενώ εναλλακτικά μπορεί να καλέσει στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας 1595. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να στείλει αίτημα από το κινητό του τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής novoville όπου μπορεί να αναρτήσει και φωτογραφία του οχήματος.

όχημα εγκαταλελειμμένο

Ποια αυτοκίνητα θεωρούνται εγκαταλελειμμένα;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένα αυτοκίνητο θεωρείται εγκαταλελειμμένο όταν βρίσκεται σταθμευμένο σε χώρους ή δρόμους δημόσιους, δημοτικούς, κοινοτικούς, ή σε χώρους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.

Επίσης, εγκαταλελειμμένο θεωρείται και όταν βρίσκεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες, ή εφόσον αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν μετά την αυτοψία των αρμοδίων υπαλλήλων διαπιστωθεί ότι το όχημα πληροί μία εκ των παραπάνω προϋποθέσεων επικολλάται σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο, που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλελειμμένο.

εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο

Μετά την παρέλευση 45 ημερών από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου, εάν το όχημα δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του χαρακτηρίζεται ως όχημα στο τέλος κύκλου ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.) περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου.

Στη συνέχεια ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου το όχημα παραμένει στην κατοχή του Κέντρου για 10 ημερολογιακές ημέρες. Εφόσον στη διάρκεια του διαστήματος αυτού το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσής του. Αν το αυτοκίνητο δεν αναζητηθεί, τότε πηγαίνει προς ανακύκλωση.

εγκαταλελειμμένα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υλικά όπως μπαταρίες, ελαστικά, ορυκτέλαια, πλαστικά, καύσιμα, μέταλλα κ.ά. αποσυναρμολογούνται από τα οχήματα και στη συνέχεια διαχωρίζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό, κανένα υλικό δεν πάει χαμένο, καθώς σχεδόν το σύνολο των υλικών ανακυκλώνεται.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ