Αδειάζουν οι δρόμοι της Αθήνας -Ποια αυτοκίνητα απομακρύνονται με γερανό;

απομάκρυνση εγκαταλελειμμένου αυτοκινητου

Δράσεις για την απελευθέρωση χώρων στάθμευσης και την αποτροπή δημιουργίας εστιών μόλυνσης συνεχίζουν να υλοποιούν πολλοί δήμοι της Αττικής.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που δημιουργούν τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους της πρωτεύουσας, μιας και καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης, την ίδια ώρα που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Πρόκειται για οχήματα-ωρολογιακές βόμβες, τα οποία έχουν αφεθεί πλήρως στη μοίρα τους, είτε επειδή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα κοστοβόρες ή και μη επιδιορθώσιμες βλάβες, είτε επειδή οι ιδιοκτήτες τους έχουν κάνει δήλωση ακινησίας, καταθέτοντας πινακίδες (σ.σ. αντί, όμως, να τα φυλάσσουν σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο όπως προβλέπεται, τα παρατούν στον δρόμο), ώστε να γλιτώσουν έξοδα όπως τα τέλη κυκλοφορίας, η ασφαλιστική κάλυψη κ.ο.κ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων

Δεδομένων των εστιών μόλυνσης που προκαλούν τα εγκαταλελειμμένα ΙΧ και των λοιπών προβλημάτων που δημιουργούν στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, αρκετοί δήμοι της Αθήνας συνεχίζουν τις δράσεις περισυλλογής και απομάκρυνσης των εν λόγω οχημάτων από τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Βριλησσίων ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το τελευταίο διάστημα απομάκρυνε από διάφορα σημεία της πόλης 9 οχήματα, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν περισσυλλεγεί συνολικά 26 οχήματα.

εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μάχη έχει επιδοθεί επίσης ο Δήμος Αλίμου που προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε την εκκίνηση επιχείρησης απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από τους δρόμους της περιοχής. Γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί και σημανθεί τα οχήματα που έχουν εγκαταλειφθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και έχει δοθεί προθεσμία στους ιδιοκτήτες τους να τα απομακρύνουν.

Επιχείρηση απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων από τους δρόμους και τις γειτονιές του ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών και ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την εξασφάλιση θέσεων στάθμευσης, καθώς και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων

Ποια αυτοκίνητα θεωρούνται εγκαταλελειμμένα;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να χαρακτηριστεί ένα όχημα εγκαταλελειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- να εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής.

- να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωσή του.

- να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία, ιδίως όταν λόγω της καταστάσεως που βρίσκεται δεν δύναται να ανταποκριθεί στον σκοπό για τον οποίο προορίζεται.

απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων

Σε περίπτωση που ισχύει κάτι από τα παραπάνω, τότε ο δημότης πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο, οι υπεύθυνοι του οποίου θα εντοπίσουν το εγκαταλελειμμένο όχημα και θα επικολλήσουν σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο θα το χαρακτηρίζει ως εγκαταλελειμμένο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν τώρα, μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση του αυτοκόλλητου, το όχημα δεν απομακρυνθεί, τότε αυτό περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου. Στη συνέχεια ο Δήμος παραδίδει το όχημα σε κάποιο Επίσημο Κέντρο Απόσυρσης Οχημάτων, όπου το όχημα παραμένει στην κατοχή του Κέντρου για 10 ημερολογιακές ημέρες. Εφόσον στη διάρκεια του διαστήματος αυτού το όχημα αναζητηθεί από τον ιδιοκτήτη του, τότε παραδίδεται σε αυτόν, αφού προηγουμένως καταβληθεί η δαπάνη απομάκρυνσης και αποθήκευσής του. Αν το αυτοκίνητο δεν αναζητηθεί, τότε πηγαίνει προς ανακύκλωση.

Υλικά όπως μπαταρίες, ελαστικά, ορυκτέλαια, πλαστικά, καύσιμα, μέταλλα κ.ά. αποσυναρμολογούνται από τα οχήματα και στη συνέχεια διαχωρίζονται προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό, κανένα υλικό δεν πάει χαμένο, καθώς σχεδόν το σύνολο των υλικών ανακυκλώνεται.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ