Η άγνωστη λίμνη της Εθνικής Οδού -Πολλοί περνούν από εκεί αλλά ελάχιστοι τη γνωρίζουν

Λίμνη Κουμουνδούρου

Μόνο λίγοι είναι οι οδηγοί που δίνουν σημασία σε μια λίμνη η οποία βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα.

Στη σκιά των άλλων, δημοφιλών λιμνών της Αττικής είναι καταδικασμένη να ζει μια υδάτινη μάζα, δεδομένου ότι ελάχιστοι τη γνωρίζουν, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μία ανάσα από την πρωτεύουσα.

Πρόκειται για τη λίμνη Κουμουνδούρου, ένα… υγρό φάντασμα στα όρια
των δήμων Χαϊδαρίου και Ασπροπύργου. Από αυτή καθημερινά περνούν χιλιάδες οδηγοί. Αλλά όσοι της δίνουν την παραμικρή σημασία είναι πραγματικά ελάχιστοι.

Λίμνη Κουμουνδούρου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια… αδικία την οποία επιθυμεί να αποκαταστήσει ο Michael Miller, προσφέροντάς μας μας μέσω του drone του μερικές πολύ όμορφές εικόνες από αυτή τη ξεχωριστή γεμάτη νερό εδαφική κοιλότητα.

Ουσιαστικά αποτελεί λιμνοθάλασσα, μιας και εδράζεται στο επίπεδο της θάλασσας, πολύ κοντά στις βορειοανατολικές ακτές του κόλπου της Ελευσίνας. Σήμερα χωρίζεται από αυτές από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και το νερό της είναι υφάλμυρο καθώς εισχωρεί σε αυτή θαλασσινό.

Στην αρχαιότητα είχε την ονομασία Ρειτός, την οποία άντλησε από την αρχαία πηγή Ρειτά, από που προέρχεται το νερό της λίμνης. Η λίμνη σχηματίστηκε, μάλλον κατά την κλασική περίοδο, τεχνητά, όταν η διάνοιξη του αρχαίου δρόμου έφραξε τη δίοδο των νερών των παρακείμενων πηγών προς την θάλασσα.

Λίμνη Κουμουνδούρου

Κατά τον Παυσανία, η λίμνη Κουμουνδούρου ήταν αφιερωμένη στην Περσεφόνη, ενώ δίπλα της υπήρχε και μια δεύτερη λίμνη (γνωστή ως Κεφαλάρι), αφιερωμένη στη μητέρα της Περσεφόνης, τη θεά Δήμητρα, η οποία αποστραγγίστηκε και επιχωματώθηκε. Κάτοικοι της περιοχής του Σκαραμαγκά επισημαίνουν ότι και οι δύο λίμνες υπήρχαν μέχρι και τη δεκαετία του 1950.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην αρχαιότητα, οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούσαν ότι το νερό των δύο λιμνών ήταν υποχθόνιο και έρεε από τον Εύριπο της Χαλκίδας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι θεωρούνταν τόποι ιεροί, στις δύο λίμνες μπορούσαν να ψαρεύουν μόνο οι ιερείς της Ελευσίνας. Αμφότερες περιγράφονταν ως πραγματικοί υδροβιότοποι με πεντακάθαρα, συνεχώς ανανεούμενα νερά, γεμάτα ψάρια.

Σύμφωνα με πηγές, στο κέντρο περίπου της λίμνης Κουμουνδούρου, ο μεγάλος αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος, Ιωάννης Τραυλός, εντόπισε μακρύ τοίχο, που προφανώς αποτελούσε μέρος του φράγματος που συγκρατούσε τα ύδατα και διαμόρφωνε τη λίμνη.

H σύγχρονη ονομασία της λίμνης, «Κουμουνδούρου», προήλθε είτε από το όνομα οικογένειας γαιοκτημόνων στους οποίους άνηκε η περιοχή κατά τον 19ο αιώνα, είτε από τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο (1817-1883), στη θητεία του οποίου κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1860, έγιναν έργα επιχωμάτωσης και οδοποιίας μεταξύ της ακτής του Σκαραμαγκά και της λίμνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λίμνη Κουμουνδούρου

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ