
Δύο μεγάλες εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους, επιδιώκοντας να αλλάξουν τα πάντα σε ό,τι αφορά στην πέδηση των αυτοκινήτων.
Ο λόγος για τις Brembo και Michelin, ηγετικά brands σε συστήματα πέδησης και ελαστικών, που συνεργάζονται με στόχο τη μείωση της απόστασης ακινητοποίησης των οχημάτων. Το κοινό project ονομάζεται Sensify.
Είχαμε και παλαιότερα συστήματα brake-by-wire, όπου το πεντάλ του φρένου ουσιαστικά στέλνει ένα σήμα σε έναν ηλεκτρονικό ενισχυτή που διανέμει το υδραυλικό υγρό στις δαγκάνες όπως σε ένα κατά τα άλλα συμβατικό (καθαρά υδραυλικό) σύστημα, αλλά το Sensify είναι λίγο διαφορετικό. Χρησιμοποιεί το πεντάλ του φρένου για να στείλει ένα σήμα σε μια μονάδα ελέγχου, αλλά από εκεί, η δύναμη πέδησης σε κάθε γωνία του αυτοκινήτου είναι πλήρως μεταβλητή. Υπάρχουν δύο μέθοδοι για να επιτευχθεί αυτό. Πρώτα είναι με τα υδραυλικά, όπου κάθε μεμονωμένο φρένο έχει τον δικό του κύριο κύλινδρο που ενεργοποιείται από έναν ηλεκτροκινητήρα που λαμβάνει σήματα από τη μονάδα ελέγχου πέδησης. Κι έπειτα, οι ηλεκτροκινητήρες στις δαγκάνες, που ενεργοποιούν τα τακάκια χωρίς καθόλου υγρό. Θεωρητικά, μπορείτε να συνδυάσετε και τους δύο τύπους, για παράδειγμα, έχοντας υδραυλικό φρενάρισμα για τους μπροστινούς τροχούς και «στεγνό» φρενάρισμα για τους πίσω.
BUY NOW

Η Michelin βοηθάει να φτάσει το σύστημα στο επόμενο επίπεδο αφού το λογισμικό του Sensify συλλέγει πληροφορίες και σχετικά με την πρόσφυση των ελαστικών.
«Αυτό που κάνουμε είναι σε πραγματικό χρόνο, να μπορούμε να προσδιορίσουμε με βάση τα δεδομένα που παρέχει το Sensify, τέσσερις κρίσιμες παραμέτρους των ελαστικών», λέει ο Serge Lafon, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Michelin. «Τα φορτία του ελαστικού, τα επίπεδα φθοράς, η πίεση και η θερμοκρασία. Με αυτές τις τέσσερις παραμέτρους, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να υπολογίσουμε τον συντελεστή πρόσφυσης του ελαστικού, ο οποίος είναι κρίσιμος για κάθε σύστημα πέδησης».

Οι δύο εταιρείες πρώτα έκαναν προσομοιώσεις, ενώ τα τεστ σε πραγματικές συνθήκες που λαμβάνουν χώρα σε πίστα δοκιμών της Michelin, ξεκίνησαν το περασμένο Φθινόπωρο. Μέχρι στιγμής, το μόνο στοιχείο που έχουν δώσει οι δύο εταιρείες αφορά τη μείωση των αποστάσεων πέδησης έως και 4 μέτρα, σε σύγκριση με ένα αυτοκίνητο με «στάνταρ» σύστημα ABS. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε αυτοκίνητα με θερινά και χειμερινά ελαστικά, καινούργια και φθαρμένα ελαστικά, σωστά και ελάχιστα φουσκωμένα ελαστικά, καθώς επίσης σε στεγνό αλλά και βρεγμένο οδόστρωμα. Οι δοκιμές περιελάμβαναν ακινητοποίηση οχημάτων από ταχύτητες που κυμαίνονταν από 50 χλμ./ώρα έως τα 140 χλμ./ώρα. Το Sensify πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά τοποθετημένο σε αυτοκίνητο παραγωγής το 2026.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ