Άναψε το λαμπάκι βενζίνης -Πόσα χιλιόμετρα μπορώ να κάνω, το κόλπο για να μην μείνω
Η κίτρινη ένδειξη στον πίνακα πληροφοριών που μας προειδοποιεί ότι το καύσιμο στο ρεζερβουάρ βρίσκεται κοντά στο να εξαντληθεί δεν πρέπει να αποτελεί αιτία πανικού στο ταξίδι.
Λίγο η απροσεξία, λίγο η υπερεκτίμηση της απόστασης και του τρόπου που οδηγούμε και η ενεργοποίηση της κίτρινης ένδειξης στον πίνακα πληροφοριών μπορεί να αποτελέσει μια πραγματικότητα με εν δυνάμει άσχημη εξέλιξη.
Στους δρόμους της πόλης το κίτρινο λαμπάκι που ανάβει και υποδηλώνει την έλλειψη καυσίμου που υπάρχει πλέον στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου δεν είναι κάτι που μπορεί να μας ανησυχήσει αφού στον πυκνό αστικό ιστό τα πρατήρια καυσίμων βρίσκονται σε πολύ κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις.
BUY NOW
Ωστόσο αν οδηγούμε στην εθνική ή στο επαρχιακό δίκτυο, ειδικά σε μέρος που δεν γνωρίζουμε, το κίτρινο λαμπάκι είναι σίγουρα μια δυσάρεστη εξέλιξη, ακόμη περισσότερο αν δεν έχουμε βρεθεί ξανά σε παρόμοια κατάσταση και δεν γνωρίζουμε πόση απόσταση μπορούμε να διανύσουμε με το καύσιμο που απομένει.
Όπως και να έχει, ακόμη και αν βρισκόμαστε στο τιμόνι αυτοκινήτου παλαιότερης τεχνολογίας, όπου τα εναπομείναντα χιλιόμετρα που μπορούμε να διανύσουμε δεν παρουσιάζονται ψηφιακά, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας αν ανάψει το κίτρινο λαμπάκι της ένδειξης καυσίμου.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτου έχουν φροντίσει ώστε η κίτρινη ένδειξη στον πίνακα πληροφοριών να ενεργοποιείται σχετικά έγκαιρα, όταν στο ρεζερβουάρ υπάρχει ακόμη μια μικρή αλλά επαρκή ποσότητα καυσίμου ώστε να φτάσουμε χωρίς πρόβλημα μέχρι και το επόμενο βενζινάδικο.
Η ποσότητα καυσίμου που απομένει στο ρεζερβουάρ κυμαίνεται ανάλογα με το αυτοκίνητο και το μέγεθός του. Ξεκινά από τα περίπου 5,5 λίτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 λίτρα στα περισσότερα μοντέλα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ειδικές περιπτώσεις μεγάλων αυτοκινήτων ή αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων όπου το λαμπάκι μπορεί να ανάψει και στο ρεζερβουάρ να απομένουν έως και 25 με 30 λίτρα καυσίμου.
Σε κάθε περίπτωση οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει ώστε η αυτονομία ενός αυτοκινήτου με το λαμπάκι αναμμένο να μη είναι κάτω από 50-60 χιλιόμετρα ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα αυτοκίνητα μπορούν να διανύσουν έτσι ακόμη και 75-80 χιλιόμετρα. Μάλιστα, αν το αυτοκίνητο φέρει κινητήρα diesel τότε ακόμη και τα 100 χιλιόμετρα απόστασης είναι εύκολα εφικτά στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Τι κάνω όταν ανάψει το λαμπάκι
Αν δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο επόμενος σταθμός ανεφοδιασμού στον αυτοκινητόδρομο που κινούμαστε, αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε την απόσταση είναι να μειώσουμε την ταχύτητα κίνησής στα 80-90 χλμ./ώρα. Εφόσον βρισκόμαστε στον επαρχιακό μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια με ακόμη χαμηλότερη ταχύτητα.
Κινούμενοι σταθερά με τις παραπάνω ταχύτητες και με την μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ο κινητήρας καταναλώνει ποσότητα καυσίμου κοντά στην ελάχιστη δυνατή, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το air condition.
Παράλληλα θα πρέπει να προσαρμόσουμε και το οδηγικό μας στιλ με στόχο την οικονομία και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τα πατήματα στο δεξί πεντάλ να είναι πιο ήπια και προοδευτικά, με την σταθερά χαμηλή ταχύτητα να υποβοηθά σημαντικά σε αυτό. Εφόσον υπάρχει, η ενεργοποίηση του cruise control, θα βοηθήσει περαιτέρω στη μείωση της κατανάλωσης στον αυτοκινητόδρομο.
Ακόμη περισσότερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στον τρόπο που οδηγούμε όταν μας τελειώνει η βενζίνη και κινούμαστε στον επαρχιακό, ειδικά κατά το φρενάρισμα γιατί δεν θα πρέπει να υπάρχουν έντονες αυξομειώσεις στην ταχύτητα κίνησης. Έτσι θα πρέπει να προβλέπουμε καλύτερα πόσο χρειάζεται να μειώσουμε την ταχύτητά μας και έπειτα να την αυξήσουμε ξανά με ήπια και προοδευτική χρήση του γκαζιού.
Αναμφίβολα, έξτρα βοήθεια μπορεί να μας προσφέρει το smartphone που έχουμε στη διάθεσή μας και οι Χάρτες της Google αναφορικά με τα σημεία ενδιαφέροντος που προβάλλονται εκεί συμπεριλαμβανομένων και των σταθμών ανεφοδιασμού.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι όταν ξεκινάμε το ταξίδι μας και δεν επιθυμούμε να κάνουμε έξτρα στάση, να έχουμε γεμίσει το ρεζερβουάρ μας έχοντας παράλληλα ρίξει και μια διαδικτυακή ματιά στους σταθμούς ανεφοδιασμού και τη συχνότητα που εμφανίζονται αυτοί στη διαδρομή που έχουμε επιλέξει από την ηρεμία του σπιτιού μας.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι καλό να κινείται το αυτοκίνητο συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα με το λαμπάκι του καυσίμου αναμμένο καθώς έτσι δεν ψύχεται επαρκώς η αντλία του καυσίμου και αυτό θα μειώσει τη διάρκεια ζωής της.