Αυτά είναι τα αόρατα ραντάρ της παραλιακής -Πότε έπιασαν δουλειά, ποιους «σημαδεύουν»

αόρατα ραντάρ παραλιακή

Στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής βρίσκονται τοποθετημένα δύο «αόρατα» ραντάρ, τα οποία επιτελούν δύο κρίσιμους αν και πολύ διαφορετικούς σκοπούς.

Τις δύο μεγαλύτερες μάστιγες των ελληνικών δρόμων, εκείνη της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη και της υπερβολικής ταχύτητας επιχειρούν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που τους προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Ο λόγος για δύο πολύ διαφορετικά ραντάρ, τα οποία έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με σκοπό να συνετίσουν, έστω και με τον δύσκολο τρόπο, εκείνους τους οδηγούς που παραβιάζουν συστηματικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πρόκειται για τις δύο κάμερες ανίχνευσης της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, τις οποίες εγκατέστησε η Περιφέρεια Αττικής στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Καλαμακίου  στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάμερες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στις 30 Ιουλίου του 2021 και μέσα σε λίγες ημέρες η Περιφέρεια Αττικής κατέγραψε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, με τις παραβάσεις να μειώνονται σε 16 την ώρα, δηλαδή κατά περίπου 400 την ημέρα. Πρακτικά, οι παραβιάσεις υποδιπλασιάστηκαν μόνο υπό την γνώση ότι υπάρχει τεχνικό μέσο που τις καταγράφει.

Ως προς τη λειτουργία του συστήματος, αυτό αποθηκεύει έξι διαδοχικές φωτογραφίες όπου φαίνεται η πορεία του οχήματος κατά τη διάρκεια της παραβίασης, και δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πινακίδας του οχήματος. Ακόμα, αποθηκεύεται και βιντεοκλίπ της παραβίασης και τη φάσης του σηματοδότη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εν λόγω υλικό κατόπιν αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες δρομολογούν τις διαδικασίες για την αποστολή του προστίμου στους παραβάτες.

Αυτό ωστόσο δεν είναι το μόνο ηλεκτρονικό μέσο που έχει τοποθετηθεί στην παραλιακή με σκοπό να περιορίσει την παραβατική συμπεριφορά των οδηγών.

Με κατεύθυνση προς Σούνιο, στη θέση «Γλύστρα» Λαγονησίου» έχει τοποθετηθεί ένα σταθερό ραντάρ ταχύτητας, σκοπός του οποίου δεν είναι η βεβαίωση παραβάσεων αλλά η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των οδηγών σχετικά με τα όρια ταχύτητας.

Το συγκεκριμένο ραντάρ διαθέτει μια ψηφιακή οθόνη στην οποία αναγράφεται η ταχύτητα με την οποία κινείται ένα όχημα καθώς πλησιάζει στο σημείο.

Στο αποτρεπτικό έργο του ραντάρ ταχύτητας συμβάλλει και οι εγκάρσια τοποθετημένες λωρίδες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί ώστε να αυξάνεται ο θόρυβος κύλισης και ο οδηγός να αναγκάζεται να τραβήξει το πόδι του από το γκάζι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις κάμερες εντοπισμού των παραβατών του ερυθρού σηματοδότη, μέσα στους επόμενους μήνες έχει δρομολογηθεί η τοποθέτηση 388 καμερών σε φανάρια της Αθήνας που θα επιλεγούν από τις αρμόδιες αρχές βάσει επικινδυνότητας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ