Γίνε αόρατος στα ραντάρ ταχύτητας -Έτσι θα αποφύγεις το πρόστιμο και τις κάμερες
Η τεχνολογία των smartphone προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην τήρηση των ορίων ταχύτητας με σχετικές εφαρμογές να κάνουν έναν οδηγό «αόρατο» και σε έλεγχο από ραντάρ ταχύτητας.
Τα όρια ταχύτητας βρίσκονται και στους αυτοκινητόδρομους για να υποδεικνύουν στους οδηγούς το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο με το οποίο μπορούν να κινούνται με ασφάλεια με τους οδηγούς να υποχρεούνται να τα τηρούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις.
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα φέρουν συστήματα που μπορούν να «συνετίσουν» έναν οδηγό χωρίς ο τελευταίος να χρειάζεται να κάνει το παραμικρό, εκτός από το να τα ενεργοποιήσει. Ο λόγος φυσικά για το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης και ειδοποίησης του οδηγού για το όριο ταχύτητας στον εκάστοτε δρόμο.
BUY NOW
Το παραπάνω σύστημα μπορεί μάλιστα να συνεργαστεί με το ενεργό cruise control που μπορεί να φέρει ένα αυτοκίνητο δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για αυτόματη προσαρμογή της ταχύτητας κίνησης σύμφωνα με τα ισχύοντα όρια.
Τα παλιότερα αυτοκίνητα ωστόσο, τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους δεν φέρουν στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοια συστήματα με τον οδηγό να προσπαθεί να διατηρήσει τη νόμιμη ταχύτητα βασιζόμενος στον έλεγχο που ασκεί το δεξί του πόδι στο πεντάλ του γκαζιού.
Και ενώ η τήρηση των ορίων είναι είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση στις χαμηλές ταχύτητες πόλης, στις ευθείες των αυτοκινητοδρόμων το ίδιο εύκολη είναι και η παρεκτροπή του οδηγού που βρίσκεται στο τιμόνι ενός μοντέλου παλιότερης τεχνολογίας.
Μια παρεκτροπή που μπορεί να του στοιχίσει ακριβά και σε οικονομικό επίπεδο με τα ραντάρ ταχύτητας αλλά και τα κινητά συνεργεία της Τροχαίας να καραδοκούν.
Τη λύση σε αυτή την περίπτωση έρχονται να δώσουν τα smartphones μέσω σχετικών και νόμιμων εφαρμογών που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες ενσωματώνουν στις υπηρεσίες που προσφέρουν ενημέρωση για τα όρια ταχύτητας που ισχύουν σε έναν δρόμο, για την παρουσία ραντάρ ταχύτητας ακόμη και για την παρουσία κινητών συνεργείων της Τροχαίας.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι εκείνο της Google με τους Χάρτες της αμερικάνικης εταιρείας να έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που προσφέρουν πλέον πολλά περισσότερα εκτός από πλοήγηση.
Ειδικότερα οι Χάρτες της Google προσφέρουν ενημέρωση για τα όρια ταχύτητας που ισχύουν σε ένα δρόμο, ενημερώνουν για την σχετική ταχύτητα κίνησης του οχήματος, ενώ πληροφορούν έγκαιρα τον οδηγό και για την παρουσία ραντάρ ταχύτητας.
Μάλιστα οι Χάρτες της Google δίνουν τη δυνατότητα σε έναν χρήση να τους ενημερώσει και για την παρουσία κινητών ραντάρ, κάτι που θα πρέπει να κάνει χειροκίνητα. Έπειτα αυτή η πληροφορία φτάνει μέσω του cloud και στους υπόλοιπους οδηγούς που χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή, οι οποίοι περνώντας από το ίδιο σημείο, μπορούν να ενημερώσουν εκ νέου το σύστημα αν το κινητό ραντάρ εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί ή όχι.
Άλλες δημοφιλείς εφαρμογές με ανάλογα χαρακτηριστικά είναι εκείνες των Waze, Coyote, Camsam και Radarbot.
Ο χρήστης μπορεί να ενημερώσει επίσης τους χάρτες της Google για τυχόν έργα που πραγματοποιούνται σε ένα κομμάτι του δρόμου, για συμφόρηση, αλλά και για τροχαίο ατύχημα με στόχο να ενημερωθούν και οι οδηγοί που θα περάσουν από το σημείο.
Έτσι, με την χρήση εφαρμογών όπως οι Google Maps ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, ακόμη και αν αυτό είναι παλιότερης τεχνολογίας, μπορεί να παραμένει πάντα εντός των ορίων ταχύτητας και να περνά «απαρατήρητος» από οποιοδήποτε σχετικό σημείο ελέγχου, σταθερό ή κινητό.
Όπως και να έχει σε καμία περίπτωση αυτές οι εφαρμογές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να εκμεταλλεύονται από τους οδηγούς με στόχο να παρακάμπτουν «εκ του ασφαλούς» τα όρια ταχύτητας που επιβάλλει ο νόμος.