«Σηκωτό» ενδέχεται να πάρει η Τροχαία ένα παράνομα σταθμευμένο όχημα, επιστρατεύοντας γερανό. Δείτε σε ποιες περιπτώσεις.
Ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, με εκατοντάδες οδηγούς να «αφήνουν» το αυτοκίνητό τους όπου τους… κατέβει, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που προκαλούν στους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.
Η παράνομη στάθμευση, μάλιστα, αποτελεί και την κατεξοχήν αιτία που μπορεί να επέμβει γερανός ώστε να απομακρυνθεί το όχημα από το σημείο.
BUY NOW
Ειδικότερα, τα αρμόδια αστυνομικά όργανα μπορούν να «επιστρατεύσουν» γερανοφόρο όχημα στις περιπτώσεις που κάποιο παράνομα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, δίκυκλο, τροχόσπιτο, σκάφος ή άλλο ογκώδες αντικείμενο παρεμποδίζει την κυκλοφορία, όπως ορίζεται από την παράγραφο 8 του άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Αναφέρεται, δε, ότι προτού εκτελεσθεί η μεταφορά του οχήματος, πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή υλικών ζημιών.
Η παράγραφος 10, ωστόσο, του ίδιου άρθρου διευκρινίζει ότι μπορεί να διενεργηθεί μεταφορά του οχήματος ακόμα και αν δεν εμποδίζεται η κυκλοφορία. Ειδικότερα, «αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των 3 ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση από το ίδιο ή άλλο όργανο και μετά την πάροδο του δεύτερου τρίωρου γίνεται μεταφορά του οχήματος».
Για τη μεταφορά του οχήματος, ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος μέσα σε εύλογη προθεσμία. Τα έξοδα μεταφοράς, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ως και τα φύλακτρα του οχήματος, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος, ο οποίος μπορεί να το παραλάβει αμέσως μετά την καταβολή των εξόδων αυτών.
Εγκαταλελειμμένα οχήματα
Γερανός… μπορεί να σηκώσει και εγκαταλελειμμένο όχημα, εφόσον παρέλθουν 45 μέρες από τότε που αυτό χαρακτηρίστηκε ως τέτοιο (επικόλληση αυτοκόλλητου) και ο κάτοχός του δεν το απομάκρυνε από το σημείο. - Διαβάστε περισσότερα εδώ.