Ασφάλεια αυτοκινήτου χωρίς κανένα πιστοποιητικό! Τι αλλάζει;

Ασφάλιση αυτοκινήτου

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αντλούν τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών οχημάτων μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στις αλλαγές που έρχονται στην διαδικασία σύναψης συμβολαίου με ασφαλιστική εταιρεία για αυτοκίνητο αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές που έρχονται στην όλη διαδικασία για την σύναψη ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου αυτοκινήτου είναι προς όφελος των πολιτών καθώς οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν χρειάζεται πλέον να καταθέτουν πιστοποιητικά και προσωπικά στοιχεία στις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόσφατα μαζί με την Ένωση των Ασφαλιστικών Εταιρειών παρουσιάσαμε τη νέα διαδικασία σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου για οχήματα. Μέχρι σήμερα για να κάνουμε ένα καινούργιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου θέλαμε την άδεια του αυτοκινήτου, το δίπλωμα οδήγησης και τα στοιχεία της ταυτότητάς μας να τα στείλουμε με κάποιον τρόπο στην ασφαλιστική εταιρεία για να κάνει το συμβόλαιο. Πλέον η διαδικασία αλλάζει τελείως. Η ασφαλιστική μπαίνει σε μια πλατφόρμα, που έχει αυτό το ΑΦΜ ή αυτόν τον Προσωπικό Αριθμό αύριο και οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο θα συνδιαλέγονται μαζί τους. Μου έρχεται ένα μήνυμα στο Wallet μου που λέει ότι η ασφαλιστική εταιρεία ζητάει αυτά σας τα στοιχεία για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έχετε ζητήσει. Βλέπουμε ότι τα στοιχεία είναι σωστά, του αυτοκινήτου και τα δικά μας και λέμε συναινώ. Δεν στέλνουμε τίποτα, δηλαδή δεν κάνουμε καμία άλλη διαδικασία. Η ασφαλιστική παίρνει αυτόματα όλα αυτά τα στοιχεία που χρειάζεται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και η δουλειά τελειώνει εκεί.

Στην ουσία είναι αυτό το οποίο σήμερα με το Υπουργείο Εσωτερικών δουλεύουμε από κοινού, είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών. Έχει ειπωθεί πάρα πολύ και έχουν δίκιο οι πολίτες που λένε ότι ok, η ζωή μας είναι πολύ πιο εύκολη τώρα με το gov.gr και το Wallet. Όμως μήπως ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία; Σ’ ένα βαθμό αυτό έγινε, ειδικά με την πανδημία. Δεν θα λειτουργούσε η Ελλάδα αν δεν είχε τρέξει τόσο γρήγορα η ψηφιοποίηση. Τώρα που είμαστε σε περίοδο, αν θέλετε "ειρήνης", πάμε πλέον να καταργήσουμε διαδικασίες, να καταργήσουμε πιστοποιητικά. Αυτή η δουλειά να γίνεται για όσους βέβαια θέλουν από το κινητό τους, έτσι ώστε να μην καταθέτουμε 10 πιστοποιητικά για μια διαδικασία.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ