Άσχημα τα πράγματα για την οδική ασφάλεια στην Ελλάδα! Τι έχει συμβεί;

crashed

Οι αγροτικές οδοί εξακολουθούν να είναι το πιο επικίνδυνο τμήμα του οδικού δικτύου, καθώς το 52% των θανάτων σημειώνονται σε αυτές τις οδούς.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα προκαταρκτικά αριθμητικά στοιχεία για τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα το 2024.

Η Ελλάδα δυστυχώς συγκαταλέγεται στα κράτη μέλη στα οποία σημειώθηκε άνοδος 4% των τροχαία δυστυχημάτων το 2024 με 64 νεκρούς ανά εκατομμύριο πολιτών έναντι 61 θανάτους ανά εκατομμύριο πολιτών το 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης η χώρα μας κατάφερε να κατακτήσει την 3η θέση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στην αναλογία νεκρών ανά εκατομμύριο πολιτών πίσω από τη Βουλγαρία με 74 θανάτους και τη Ρουμανία με 77 νεκρούς οι οποίες όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι κατέγραψαν μείωση των θανατηφόρων τροχαίων σε ποσοστό 9% και 4% αντίστοιχα.

Ο μέσος όρος των κρατών μελών της ΕΕ σε νεκρούς ανά εκατομμύριο πολίτες το 2024 ανήλθε σε 44 άτομα έναντι 46 πολιτών το 2023 σημειώνοντας πτώση 13%.

Πάντως το υψηλότερο ποσοστό ανόδου των θανατηφόρων τροχαίων το 2024 κατείχε η Κύπρος με 21% καθώς οι νεκροί ανά εκατομμύριο πολιτών ανήλθαν σε 44 έναντι 37 το 2023.

Κατά την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία μειώθηκε ελάχιστα, ενώ στην Ιρλανδία και στην Εσθονία αυξήθηκε (αν και σε μικρότερες χώρες οι ετήσιες διακυμάνσεις τείνουν να είναι εντονότερες). Αντιθέτως, η Βουλγαρία, η Δανία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Σλοβενία σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 50%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σουηδία και η Δανία παραμένουν οι ασφαλέστερες χώρες από άποψη οδικής ασφάλειας, καθώς σημειώνουν χαμηλά ποσοστά 20 και 24 θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, αντίστοιχα.

Η πρόοδος στον τομέα της οδικής ασφάλειας παραμένει άνιση μεταξύ των κρατών μελών, καθώς σε ορισμένες χώρες παρατηρούνται αξιοσημείωτες βελτιώσεις, ενώ άλλες χώρες δυσκολεύονται να μειώσουν τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα.

Λιγότερες απώλειες ζωών το 2024

Πέρυσι περίπου 19.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ, αριθμός που συνιστά ελαφρά μείωση κατά 3% σε σχέση με το 2023 και ισοδυναμεί με 600 λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ακόμη και αν οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν περισσότερο το 2024 απ' ό,τι το 2023, ο συνολικός ρυθμός βελτίωσης παραμένει υπερβολικά αργός και τα περισσότερα κράτη μέλη δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2030. Τον Μάρτιο του 2023 η Επιτροπή, θέλοντας να ενισχύσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει ως προς την οδική ασφάλεια, υπέβαλε δέσμη προτάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται επικαιροποιημένες απαιτήσεις για τις άδειες οδήγησης και τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας. Σύντομα θα εκδώσει νέα νομοθεσία για τον τεχνικό έλεγχο με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των μη ασφαλών οχημάτων που κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο και παράγοντες κινδύνου

Οι αγροτικές οδοί εξακολουθούν να είναι το πιο επικίνδυνο τμήμα του οδικού δικτύου, καθώς το 52% των θανάτων σημειώνονται σε αυτές τις οδούς. Η πλειονότητα των θανάτων από τροχαία ατυχήματα (77%) ήταν άνδρες, ενώ άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (65 ετών και άνω) και νεότερης ηλικίας (18-24 ετών) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου. Όσον αφορά τον τύπο χρήστη του οδικού δικτύου, οι επιβαίνοντες σε αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων, ακολουθούμενοι από τους μοτοσικλετιστές (20%), τους πεζούς (18%) και τους ποδηλάτες (10%). Οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένων πεζών, ποδηλατών και μοτοσικλετιστών, αντιστοιχούν σχεδόν στο 70% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε αστικές περιοχές, γεγονός που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη καλύτερων μέτρων ασφαλείας για την προστασία τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ