Αυτό είναι το αξεσουάρ που αγαπήθηκε από εκατομμύρια Έλληνες -Γιατί δεν το βλέπουμε στα αυτοκίνητα

ταμπλό αυτοκινήτου

Παρελθόν έχει αποτελέσει από την καμπίνα των αυτοκινήτων ένα αξεσουάρ που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις των φίλων του καπνίσματος.

Κατεβασμένο παράθυρο και το χέρι έξω από αυτό να κρέμεται κρατώντας ένα τσιγάρο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συνηθισμένη εικόνα που την συναντάμε καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους.

Για πολλούς ιδιαίτερα ενοχλητική, πολλώ δε μάλλον όταν η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών απορρίπτουν το τσιγάρο στον δρόμο, ρυπαίνοντας το περιβάλλον, την ίδια ώρα που, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενέχει ο κίνδυνος πρόκλησης φωτιάς.

«Και πού να το πετάξω» είναι η απάντηση που είθισται να επιστρατεύουν οι καπνιστές, όταν κάποιος ενοχληθεί από τη ρίψη τσιγάρου στον δρόμο και αποφασίσει να… ανοίξει διάλογο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σταχτοδοχείο σε αυτοκίνητο

Πράγματι, τα αυτοκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια δεν φέρουν σταχτοδοχείο, η απουσία του οποίου, ωστόσο, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη ρίψη του τσιγάρου στο περιβάλλον.

Το σταχτοδοχείο έπαιρνε συνήθως θέση στην κεντρική κονσόλα, κάτω από τους διακόπτες του συστήματος κλιματισμού, και γέμιζε από τα τσιγάρα των μανιωδών καπνιστών.

Από τις αρχές, ωστόσο, του 21ου αιώνα, αυτό το δημοφιλές σε πολλούς οδηγούς (συμπεριλαμβανομένων πολλών Ελλήνων) αξεσουάρ λάμπει δια της απουσίας του, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσφέρουν ως υποκατάστατο, στον προαιρετικό εξοπλισμό, κιτ καπνιστή, με τασάκι και αναπτήρα.

προαιρετικό σταχτοδοχείο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ποιο λόγο, όμως, καταργήθηκε το σταχτοδοχείο; Συγκεκριμένη απάντηση φαίνεται ότι δεν υπάρχει. Αναμφίβολα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν «γυρίσει την πλάτη» στα περιττά αξεσουάρ, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα τις τιμές των προϊόντων τους, δίχως να πριονίζεται το περιθώριο κέρδους τους.

Η πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία, ωστόσο, θέλει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να προσαρμόζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στους αυστηρότερους κανονισμούς για το κάπνισμα και να συμμετέχουν στη μάχη για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η βλαβερή συνήθεια.

σταχτοδοχείο σε αυτοκίνητο

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, το κάπνισμα εντός αυτοκινήτου επιτρέπεται αρκεί να μην επιβαίνει σε αυτό ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τον νόμο τιμωρείται με πρόστιμο 1.500 ευρώ, που δεν αφορά μόνο τον οδηγό του οχήματος αλλά οποιοδήποτε επιβάτη καπνίζει εντός του οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μην ξεχνάμε ότι το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων που μπορούν να προληφθούν: Σε όλο τον κόσμο, λόγω του καπνίσματος, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ