Αυτή είναι η πινακίδα που μπερδεύει του οδηγούς –Τι σημαίνει και τι πρέπει να κάνω όταν τη δω
Ποιος είναι ο κανόνας του φερμουάρ και γιατί όσοι τον εφαρμόζουν αποφεύγουν περίτεχνα την κυκλοφοριακή συμφόρηση;
Πέρα από τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι Αρχές κάθε χώρας, υπάρχουν και ορισμένοι άγραφοι νόμοι, όπως ο κανόνας του «φερμουάρ». Με αυτόν τον τελευταίο θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο, μαθαίνοντας ποιος είναι αυτό ο κανόνας, σε ποιους δίνει προτεραιότητα και πώς οι οδηγοί που τον ακολουθούν μπορούν να αποφύγουν το μποτιλιάρισμα.
Για παράδειγμα, εάν σας κάνουν σινιάλο με τα φώτα οι οδηγοί που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τότε είναι πιθανό να σας προειδοποιούν για την ύπαρξη ραντάρ ταχύτητας στο ρεύμα κυκλοφορίας σας. Πρόκειται για παρανομία, αλλά είναι ένας άγραφος νόμος μεταξύ των οδηγών για να ενημερώσουν ο ένας οδηγός τον άλλο για την παρουσία αστυνομικού μπλόκου.
BUY NOW
Ένας άλλος άγραφος νόμος είναι αυτός του «φερμουάρ» που ισχύει όταν έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση. Δεν είναι λίγες οι φορές που κινούμαστε σε δύο λωρίδες και ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι η λωρίδα στην οποία βρισκόμαστε είναι μπλοκαρισμένη ή έχουν διακόψει την κυκλοφορία της. Και για να συνεχίσουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε λωρίδα.
Όλοι έχουμε βρεθεί σε μια τέτοια συνθήκη και πάνω στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε λωρίδα κυκλοφορίας, κανείς δεν μας δίνει προτεραιότητα ή θα πρέπει να φρενάρει ξαφνικά για να μπούμε εμείς μπροστά του βιαστικά.
Ο κανόνας του φερμουάρ αφορά μια «εναλλακτική» προτεραιότητα όταν μία από τις λωρίδες κυκλοφορίας του δρόμου έχει κλείσει. Και αυτό γιατί μία τέτοια συνθήκη οδηγεί σχεδόν πάντα σε μποτιλιάρισμα ή και ακόμη σε ατυχήματα.
Όταν ο οδηγός μιας λωρίδας που έχει κλείσει προσπαθεί να εισέλθει στην διπλανή που είναι ανοιχτή, και το κάνει με τη φόρα που έχει ήδη, θα προκληθεί ατύχημα. Από την άλλη, εάν μας δώσουν προτεραιότητα και ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι που κινούνται από πίσω μας, τότε θα υπάρξει μποτιλιάρισμα.
Ο άγραφος κανόνας του φερμουάρ «αναφέρει» ότι εάν ο οδηγός της ελεύθερης λωρίδας αφήσει να περάσει ένας οδηγός από την κλειστή λωρίδα, τότε και οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας θα κινούνται ταυτόχρονα, με συγκεκριμένο ρυθμό, με αποτέλεσμα μην δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για έναν κανόνα που βασίζεται στην κοινή λογική και την αλληλεγγύη, όπου οι οδηγοί βοηθούν ο ένας τον άλλον.
Ο συγκεκριμένος κανόνας, ο οποίος υφίσταται από νόμο στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, μπορεί να εφαρμοστεί και σε διασταυρώσεις, όπου οι οδηγοί που έχουν προτεραιότητα μπορούν να επιτρέψουν την διέλευση οχημάτων από τον δευτερεύοντας δρόμο.