Το μέλλον της ενέργειας κρύβεται στα έγκατα της γης - Πώς οι βαρυτικές μπαταρίες θα αλλάξουν τον πλανήτη
Οι συγκεκριμένου τύπου μπαταρίες αποτελούν το μέλλον της φθηνής αποθήκευσης ενέργειας και δεν εξαντλούνται ποτέ.
Η ενεργειακή μετάβαση αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις. Ένα από τα πιο συζητημένα θέματα είναι η εποχικότητα της παραγωγής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε γενικές γραμμές, συμφωνούμε ότι ο στόχος επιτυγχάνεται επειδή μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνουμε προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Η αιολική όμως ενέργεια εξαρτάται από τον αέρα και η ηλιακή από την ακτινοβολία του ήλιου τις πρωινές ώρες. Από την άλλη, μία άλλη πηγή ενέργειας για την οποία γίνεται επίσης μεγάλη κουβέντα, είναι η πυρηνική που χαρακτηρίζεται από την συνεχή σταθερή παραγωγή, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει μεγάλη ή μικρή ζήτηση.
BUY NOW
Η διαδικασία όμως της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί λύσεις για την αποθήκευση της ενέργειας. Οι «παραδοσιακές» μπαταρίες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στα κινητά μας τηλέφωνα ή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι ακριβές και, μέχρι σήμερα, είναι αδύνατο να αποθηκεύσουν τεράστιο φορτίο.
Σε αυτό το μεγάλο ζήτημα, για την αποθήκευση της ενέργειας, έρχονται να δώσουν λύση οι μπαταρίες βαρύτητας. Μια μπαταρία βαρύτητας είναι ουσιαστικά ένα σύστημα που αποθηκεύει ενέργεια.
Φανταστείτε ένα μεγάλο πηγάδι ή ορυχείο, με τροχαλία στην κορυφή του και έναν ηλεκτροκινητήρα που χρησιμοποιεί ενέργεια για να σηκώσει έναν μεγάλο όγκο, συσσωρεύοντας ενέργεια.
Με αυτόν τον τρόπο υπερνικά την δύναμη της βαρύτητας και όταν χρειαζόμαστε ενέργεια απελευθερώνει τον όγκο που έχει σηκώσει, ανακτώντας ενέργεια μέσω ενός εναλλάκτη. Αυτές τις μέρες δημοσιεύτηκε μια μελέτη στο Multidisciplinary Digital Publishing Institute στην οποία επισημάνθηκαν τα οφέλη των μπαταριών βαρύτητας και, κυρίως, η βιωσιμότητά τους ως ένα οικονομικό και μακροπρόθεσμο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.
Η κατασκευή των μπαταριών βαρύτητας αφορά ένα φρεάτιο εκατοντάδων μέτρων, με σύστημα κινητήρα και εναλλάκτη, και μια μάζα που ανεβαίνει ή κατεβαίνει στον πάτο του φρεάτιου, για να συσσωρεύσει ή να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτοί οι τύποι μπαταριών απαιτούν μεγάλες υποδομές που κοστίζουν, ενώ παράλληλα ευνοούνται και από την γεωλογία του εδάφους. Η μελέτη υπογραμμίζει πάνω από όλα, πώς αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση για την αξιοποίηση των παλιών ορυχείων εξόρυξης πετρωμάτων. Και όχι μόνο αυτό. Θα μπορούσε επίσης να είναι μια πολύ κερδοφόρα εναλλακτική λύση για θέσεις εργασίας που χάθηκαν από τα ορυχεία εξόρυξης.