«Φωτιά» σε βενζίνη και diesel βάζει η απόφαση του ΟΠΕΚ -Οι προβλέψεις για τις τιμές τους

πρατήριο καυσίμων

Σεισμό στην αγορά των ορυκτών καυσίμων προκαλεί η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου με τους ειδικούς να προβλέπουν νέες ανατιμήσεις στα πρατήρια.

Το σενάριο που ήθελε την τιμή της βενζίνης να σπάει το φράγμα των 2 ευρώ φαίνεται πώς θα επιβεβαιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μετά και την αύξηση που παρουσιάζουν τα τελευταία 24ωρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου.

Η απόφαση των 13 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για τη μείωση στην παραγωγή αργού πετρελαίου κατά 1,65 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα είχε άμεση επίπτωση στις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού», η οποία μέσα σε λίγες ώρες παρουσίασε αύξηση της τάξης του 8%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, η τιμή του Brent η οποία διαπραγματευόταν στις 31 Μαρτίου στην περιοχή των 79 δολαρίων/βαρέλι εκτινάχθηκε μέσα σε λίγες ώρες πάνω από τα 85 δολάρια/βαρέλι όπου και διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Αντιστοίχως, η αύξηση αυτή αναμένεται αργά ή γρήγορα να περάσει και στα πρατήρια και ειδικότερα στην τιμή της βενζίνης, η οποία ήδη φλερτάρει με τα 2 ευρώ, επιβεβαιώνοντας εκείνους που προέβλεψαν την αύξησή της και τη διατήρησή της σε αυτά τα επίπεδα.

Τιμή βενζίνης

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι συμφωνούν ότι πολύ δύσκολα θα δούμε τις τιμές της βενζίνης και του diesel να βρίσκονται κάτω από το 1,5 ευρώ/λίτρο καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν τον τρόπο να ορίζουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» προσαρμόζοντας αναλόγως την παραγωγή του.

total πρατήριο καυσίμων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι τέτοιο συνέβη και τώρα με τον ΟΠΕΚ να επιχειρεί να ενισχύσει την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και να το σταθεροποιήσει πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι μετά από μια περίοδο αστάθειας η οποία οδήγησε στην πρώτη της αξίας του.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι ποια θα είναι η επίπτωση της εξέλιξης αυτής στην καθημερινότητάς μας και ειδικότερα στις τιμές των καυσίμων στις αντλίες, καθώς ο φόβος να δούμε και πάλι την τιμή της βενζίνης να προσεγγίζει τα 2,5 ευρώ/λίτρο εξακολουθεί να υφίσταται όσο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζεται και το ρωσικό πετρέλαιο παραμένει επί της ουσίας αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών για τη σημαντική μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές του φυσικού αερίου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αγορά της ενέργειας γενικότερα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ