Μια νέα τεχνολογία υπόσχεται την παραγωγή δωρεάν ενέργειας από τα πεζοδρόμια με την εφαρμογή φωτοβολταϊκών πάνελ σε επιφάνειες που παραμένουν ακόμα και σήμερα ανεκμετάλλευτες.
Η διάδοση της ηλεκτροκίνησης πρόκειται να αυξήσει θεαματικά τη ζήτηση ηλεκτρικού ενέργειας και δη «πράσινης» ώστε να μπορούμε να μιλάμε για τον πολυπόθητο περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μετακινήσεών μας.
Στην αγωνιώδη μάχη, λοιπόν, της ανεύρεσης νέων πηγών περιβαλλοντικά ουδέτερης ηλεκτρικής ενέργειας δεν περισσεύει κανείς και όταν λέμε κανείς το εννοούμε, καθώς μέχρι και τα πεζοδρόμια πρόκειται να επιστρατευθούν με σκοπό να βάλλουν το δικό τους… λιθαράκι.
BUY NOW
Η ιδέα περί της αξιοποίησης των πεζοδρομίων ανήκει σε μια εταιρεία από την Ουγγαρία, η οποία εξέλιξε ειδικές φωτοβολταϊκές πλάκες υψηλής ανθετικότητας, η οποίες μπορούν καλύψουν μεγάλες επιφάνειες και να τις μετατρέψουν σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόσφατα η ουγγρική «Platio» εγκατέστησε στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στην πόλη Groningen τα συνθετικά πλακίδια, καλύπτοντας μια επιφάνεια 400 τετραγωνικών μέτρων.
Το «φωτοβολταϊκό μονοπάτι» όπως ονομάστηκε αποτελείται από 2.544 πλακίδια τα οποία θα παράγουν 55.000 kWh σε ετήσια βάση.
Κάθε ένα από τα πλακίδια ζυγίζει περίπου 6,5 κιλά και καλύπτεται από μια ειδική προστατευτική επίστρωση πάχους 10 χιλιοστών η οποία είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο πλαστικό και επί της ουσίας προστατεύει τα φωτοβολταϊκά πάνελ από τη φθορά.
Μάλιστα τα φωτοβολταϊκά πάνελ της Platio μπορούν να τοποθετηθούν όχι μόνον σε πεζοδρόμια αλλά και σε άλλες επιφάνειες, όπως είναι οι δρόμοι, οι ποδηλατόδρομοι και οι ταράτσες.
Η απόδοση της πειραματικής εγκατάστασης στο Groningen θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο μέσω εφαρμογής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι ικανή να τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια περισσότερα από 45 νοικοκυριά.
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ