Τέλος στο άγχος της αυτονομίας βάζει το σύστημα επαγωγικής φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων εν κινήσει, το οποίο έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στους δρόμους της Ευρώπης.
Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία διευρύνουν την «οπαδική» τους βάση, αποκτώντας συνεχώς νέους θιασώτες.
Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που αρνούνται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στα μηδενικών ρύπων μοντέλα. Πέρα από την υψηλότερη τιμή τους συγκριτικά με τα συμβατικά, αλλά και την έλλειψη υποδομών φόρτισης, οι «πολέμιοι» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εστιάζουν στους μεγάλους χρόνους που απαιτεί ο «ανεφοδιασμός» τους.
BUY NOW
Τις αμφιβολίες της συγκεκριμένης κατηγορίας οδηγών υποσχέται ότι μπορεί να άρει η τεχνολογία της ασύρματης (ή αλλιώς επαγωγικής) φόρτισης που καταργεί την ανάγκη των καλωδίων, καθιστώντας αχρείαστους τους σταθμούς φόρτισης.
Η συγκεκριμένη λύση δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους τους Γερμανούς, οι οποίοι ετοιμάζουν έναν δρόμο, στον οποία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα φορτίζουν κυριολεκτικά εν κινήσει.
Η τεχνολογία, η οποία βασίζεται σε βασικές αρχές του ηλεκτρομαγνητισμού, χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο που περνά μέσα από δύο πηνία για τη μεταφορά ρεύματος, ώστε να φορτίσει τη μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χωρίς να υπάρχει κάποια φυσική σύνδεση.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η τεχνολογία εφαρμόζεται κάτω από την επιφάνεια της ασφάλτου, δεν μεταβάλλεται η σύσταση και η μορφολογία του ασφαλτοτάπητα.
Η πόλη που επιλέχθηκε για την πειραματική εγκατάσταση της τεχνολογίας ήταν το Μπάλινγκεν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας, κατόπιν συνεργασίας της ισραηλινής εταιρείας Electreon με τη γερμανική EnBW. Το τμήμα του δρόμου όπου θα εφαρμοστεί η επαγωγική φόρτιση θα ανέρχεται σε περίπου ένα χιλιόμετρο, και σε πρώτη φάση στις δοκιμές θα συμμετέχει ένα λεωφορείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί μαζικά η λύση της επαγωγικής φόρτισης, θα δοθεί τέλος στο άγχος της αυτονομίας, την ίδια ώρα που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν φθηνότερα, δεδομένου ότι δεν θα απαιτούνται μεγάλης ενεργειακής χωρητικότητας μπαταρίες, οι οποίες αποτελούν και το ακριβότερο εξάρτημα των εν λόγω οχημάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στην ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων στρέφεται και η Ιταλία η οποία «τρέχει» με γοργό ρυθμό το project το οποίο ονομάζεται «Αρένα του Μέλλοντος».
Το μήκος της αρχικής εγκατάστασης του συστήματος ασύρματης φόρτισης φτάνει τα 1.050 μέτρα και υλοποιείται με τη συμμετοχή αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Stellantis, και εταιρειών τεχνολογίας όπως η ABB, ενώ την έρευνα και τη μελέτη έχουν αναλάβει πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ρώμης και της Πάρμα.