Έρχονται οι νέες κάμερες που σκανάρουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων -Έως και 30.000 ευρώ τα πρόστιμα για τα ΙΧ

Speed camera 1

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην ατιμωρησία που υπήρχε μεταξύ των ιδιοκτητών οχημάτων.

Κάμερες που θα σκανάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας αλλά και ελεγκτές με ειδικά tablet θα ελέγχουν επίσης τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων θα «επιστρατεύσει» το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου ανακαλύψει τους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας, ασφάλεια ή να τα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την παραπάνω αποκάλυψη έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Όμηρος Τσάπαλος ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Θα χρησιμοποιούνται κάμερες στις εθνικούς οδούς για να βλέπουμε τις πινακίδες και να κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους! Θα χρησιμοποιείται και αυτό το εργαλείο, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα ανασφάλιστα οχήματα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στους δρόμους. Είναι θέμα δημόσιας ασφάλειας. Είναι θέμα το ότι θα βρεις τον μπελά σου εάν εμπλακείς σε ένα τροχαίο με κάποιον που είναι ανασφάλιστος και να τρέχεις στα δικαστήρια για να βρεις το δίκαιο σου. Αυτό δημιουργεί χιλιάδες υποθέσεις στα δικαστήρια και χάνεις και φορολογικά έσοδα έτσι.»

Ωστόσο ο κ. Τσάπαλος ξεκαθάρισε επίσης ότι μέχρι τώρα το κράτος δεν επικοινωνούσε με τον εαυτό του και για αυτό τον λόγο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να επιβληθούν τα πρόστιμα. Ωστόσο αυτό φαίνεται ότι άλλαξε και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Το κράτος έχει την πληροφορία … τη διαθέτει, έχει τα μητρώα στο υπουργείο Μεταφορών και στην ΑΑΔΕ και ούτω καθ’ εξής  προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι  έχουν ανασφάλιστα οχήματα και ποιοι όχι. Απλά μέχρι πρότινος αυτή η πληροφορία δεν συνδυαζόταν μεταξύ της. Το κράτος δεν επικοινωνούσε με τον εαυτό του, δεν γινόντουσαν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις με αποτέλεσμα να εμπιστευόμαστε έναν τυχαίο έλεγχο της Tροχαίας για να ανακαλύψουμε ποιος έχει ανασφάλιστο όχημα και ποιος όχι. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια που θα κάνουμε τώρα της ηλεκτρονικής διασταύρωσης θα αποκαλυφθούν όλα τα ανασφάλιστα οχήματα τα οποία υπολογίζονται σε 500.000 οχήματα. Και θα έχουμε σαν εργαλεία και κάποιους ελέγχους της ΑΑΔΕ, χρήση καμερών στις εθνικούς οδούς για να βλέπουμε τις πινακίδες και να κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους. Ουσιαστικά κάθε 6 μήνες θα κάνουμε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και θα αποκαλύπτονται αυτά τα ανασφάλιστα οχήματα αλλά και αυτά που δεν πέρασαν ΚΤΕΟ ή δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται, δε, ότι εφόσον διαπιστωθεί μη ύπαρξη ΚΤΕΟ, τότε βεβαιώνεται πρόστιμο 400 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε καθεστώς ακινησίας και διαπιστωθεί ότι παραμένει σε κυκλοφορία το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, φτάνοντας τα 30.000 ευρώ σε μια ενδεχόμενη υποτροπή.

Τέλος, για τα ανασφάλιστα οχήματα τα πρόστιμα ξεκινούν από τα 250 ευρώ και μπορούν αθροιστικά να φτάσουν τα 750 ευρώ για τα επιβατικά οχήματα αν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δεν πράξει τα δέοντα μετά τη βεβαίωση της παράβασης.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ