
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχει συμπαιγνία από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην ανακύκλωση αυτοκινήτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη, 1 Απριλίου, ότι επέβαλε πρόστιμο σε 15 Ευρωπαίους κατασκευαστές συνολικά 458 εκατομμυρίων ευρώ για συμμετοχή σε ένα καρτέλ για την ανακύκλωση οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους μεταξύ 2002 και 2017.
Στους όμιλους Volkswagen (127,7 εκατ. ευρώ), Renault-Nissan (81,5 εκατ. ευρώ) και Stellantis (74,9 εκατ. ευρώ) επιβλήθηκαν τα πιο βαριά πρόστιμα και ακολουθούν η Ford (41,5 εκατομμύρια ευρώ), η BMW (24,6 εκατ. ευρώ) και η Toyota (23,5 εκατ. ευρώ). Η η Mercedes-Benz γλίτωσε το πρόστιμο για την αποκάλυψη της ύπαρξης του καρτέλ.
BUY NOW
Το κύριο λόμπι της βιομηχανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε αυτή την παραβίαση του ανταγωνισμού, «διευκολύνοντας» το εμπόριο μεταξύ των εμπλεκόμενων κατασκευαστών, τόνισε η Επιτροπή. Έτσι, και στον ACEA επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ευρώ.

H συνωμονία
«Σήμερα λάβαμε σθεναρή δράση εναντίον εταιρειών που έχουν συνωμοτήσει για να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό στην ανακύκλωση », δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Teresa Ribera. Αυτές οι ομάδες έχουν συντονιστεί για δεκαπέντε χρόνια «για να αποφύγουν να πληρώσουν για υπηρεσίες ανακύκλωσης» για οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους, εξήγησε η Ευρωπαία Επίτροπος.
Τα οχήματα που δεν κινούνται πρέπει να συλλέγονται για ανακύκλωση, ανάκτηση και διάθεση, προκειμένου να μειωθούν τα απόβλητα και να ανακτηθούν υλικά όπως μέταλλα, πλαστικό και γυαλί. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι 15 όμιλοι που έλαβαν κυρώσεις, καθώς και η Mercedes-Benz, συμφώνησαν να μην πληρώσουν τα κέντρα διάλυσης, θεωρώντας ότι αυτή η δραστηριότητα ήταν από μόνη της αρκετά κερδοφόρα.
Συμφώνησαν επίσης να μην επισημαίνουν τις ποσότητες ανακυκλωμένων υλικών στα νέα οχήματα, προκειμένου να εμποδίσουν τους καταναλωτές να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις περιβαλλοντικές πληροφορίες στην απόφασή τους αγοράς. Στόχος ήταν να «περιοριστεί η πίεση» από τους πελάτες στους κατασκευαστές να υπερβούν τις νομικές απαιτήσεις, τόνισε η Teresa Ribera.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ