Mπλόκο για εκατομμύρια αυτοκίνητα στην Ελλάδα -Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
Ένα νέο «ηλεκτρονικό όπλο» θα έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να εντοπίζουν τα οχήματα που κυκλοφορούν παράνομα στους δρόμους και εκτός των άλλων υπονομεύουν την οδική ασφάλεια.
Σε εκατομμύρια ανέρχονται τα κυκλοφορούντα οχήματα στο ελληνικό οδικό δίκτυο που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο ή είναι ανασφάλιστα, κάτι το οποίο συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων.
Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι χωρίς ΚΤΕΟ παραμένουν 2,8 εκατ. ΙΧ, ενώ ο αριθμός των ανασφάλιστων αγγίζει το μισό εκατομμυρίο.
BUY NOW
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αμέλεια ή η οικονομική αδυναμία ορισμένων πολιτών να περάσουν το αυτοκίνητό τους από τεχνικό έλεγχο, έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στους δρόμους αυτοκίνητα-ζόμπι που φέρουν μεγάλες βλάβες και έτσι συνιστούν ωρολογογιακές βόμβες στην άσφαλτο.
Από την άλλη, τα ανασφάλιστα οχήματα -εκτός των άλλων- προκαλούν οικονομική αιμορραγία, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις από τις υλικές ζημιές και τους τραυματισμούς που προκαλούνται από ανασφάλιστα οχήματα, αποζημιώνονται μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου. Μόνο το 2023, το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων κατέβαλε σε πρόσωπα που ζημιώθηκαν λόγω θανάτου, σωματικών βλαβών ή υλικών ζημιών 10.909.951 ευρώ για 1.252 ανασφάλιστα οχήματα.
Τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούν τα ανασφάλιστα ΙΧ, αλλά και εκείνα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, αλλά και αυτά δίχως εξοφλημένα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τις αρμόδιες αρχές οι οποίες ετοιμάζουν ένα «ηλεκτρονικό όπλο» για τον εντοπισμό τους.
«Μπλόκο» σε εκατομμύρια ΙΧ
Μιλώντας στο carandmotor.gr, η στελέχη από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκαθάρισαν ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που συνδέει τα Τέλη Κυκλοφορίας, με την ασφαλιστική ικανότητα αλλά και τα ΚΤΕΟ αναμένεται να βάλει ένα τέλος στα αυτοκίνητα-ζόμπι που κυκλοφορούν στη χώρα μας και να τιμωρηθούν οι ιδιοκτήτες τους.
Πρόκειται για πρωτοβουλία που αφορά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων των ΙΧ που είναι καταχωρημένα στο μητρώο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο μητρώο της ΑΑΔΕ κ.ο.κ. Τα μητρώα θα διασυνδεθούν και θα γίνει ευκολότερος ο εντοπισμός όσων κινούν τα ΙΧ τους δίχως να έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, έχουν ανασφάλιστα οχήματα, ή δεν κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου.
Ειδικά για το ΚΤΕΟ, μετά τον ηλεκτρονικό εντοπισμό των ανέλεγκτων οχημάτων, θα αποστέλλεται μήνυμα στους ιδιοκτήτες στους οποίους θα δίνεται μια προθεσμία προκειμένου να περάσουν το όχημά τους από έλεγχο. Εφόσον δεν επισκεφτούν ένα κέντρο τεχνικού ελέγχου, τότε θα ενεργοποιείται ο καταλογισμός του προστίμου.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πολλά από τα ανέλεγκτα οχήματα «κρύβονται» από τα ΚΤΕΟ επειδή αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλες βλάβες, ο ηλεκτρονικός εντοπισμός τους θα σηματοδοτήσει την απομάκρυνσή τους από τους δρόμους, καθώς θα είναι ασύμφορο για τους ιδιοκτήτες τους να τα επισκευάσουν.
Επομένως, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους και λόγω των βλαβών τους υπονομεύουν την οδική ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ