Εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί πρέπει να σταματήσουν να οδηγούν -Γιατί θα αφήσουν το τιμόνι;
Παγίδες θανάτου στο οδικό δίκτυο ενδέχεται να στήσουν όσοι κάθονται πίσω από το τιμόνι, ενώ δεν βρίσκονται στην κατάλληλη κατάσταση για να οδηγήσουν.
Η οδήγηση απαιτεί υπευθυνότητα, και δη σεβασμό με όσους μοιραζόμαστε το οδικό δίκτυο. Αναμφίβολα οφείλουμε να τηρούμε τα όρια ταχύτητας, να μην οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ, να μην κάνουμε χρήση του κινητού τηλεφώνου και να συμμορφωνόμαστε με τους φωτεινούς σηματοδότες.
Δεν αρκούν, όμως, μόνο τα παραπάνω, διότι παγίδες θανάτου στον δρόμο μπορούμε να στήσουμε και εφόσον δεν βρισκόμαστε στην προσήκουσα σωματική και πνευματική κατάσταση.
BUY NOW
Ένας εκ των μεγαλύτερων εχθρών στο αυτοκίνητο, για τον οποίο δεν μιλάει κανείς, είναι η υπνηλία, αυτό το αίσθημα μόνιμης κόπωσης που εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ασχολίες. Ο πάσχων έχει έντονη επιθυμία για ύπνο και δυσκολεύεται να βρίσκεται σε εγρήγορση με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όταν οδηγεί.
Φυσικά ο ελληνικός ΚΟΚ έχει προνοήσει, αναφέροντας στο άρθρο 13 (Οδηγοί) ότι ο οδηγός «επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενης άδεια οδήγησης
και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του ή τα ζώα του».
Τι μπορεί, όμως, να τον καταστήσει μη ικανό να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι; Σύμφωνα με τους ειδικούς ορισμένα φάρμακα και ειδικά τα ηρεμιστικά. Τα αντικαταθλιπτικά, τα παυσίπονα και τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά είναι μόνο μερικά από τα άλλα είδη φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία και αποπροσανατολισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, υψώνοντας μεγάλα εμπόδια στον οδηγό.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι Άγγοι, το τιμόνι καλό είναι να αποφεύγουν και όσοι πάσχουν από Αποφρακτική Υπνική Άπνοια (OSA), μια διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται ή μειώνεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Η αναπνοή μπορεί να σταματήσει και έως και εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, ενώ η συγκεκριμή πάθηση μπορεί να προκαλέσει -μεταξύ άλλων- υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρωινούς πονοκεφάλους, και γνωστική δυσλειτουργία.
Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, όσοι πάσχουν από Αποφρακτική Υπνική Άπνοια (OSA) δεν επιτρέπεται να οδηγούν μέχρι η εξέταση να επιβεβαιώσει ότι η OSA είναι υπό έλεγχο, η υπνηλία δεν είναι πλέον υπερβολική και υφίσταταται θεραπεία CPAP.