Έλεγχος ΚΤΕΟ κάθε χρόνο - Έντονες αντιδράσεις από τους Γερμανούς στην πρόταση της Ευρώπης

gerasmenos-stolos-2_0

Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στον χώρο της αυτοκίνησης, αφού υπάρχει η ανησυχία ότι η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών θα επιβαρυνθεί αδικαιολόγητα με πρόσθετα έξοδα.

Όπως γράψαμε την περασμένη Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την καθιέρωση ετήσιου τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) για όλα τα οχήματα ηλικίας δέκα ετών και άνω. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αποσκοπεί στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, στη μείωση των ρύπων και στην καλύτερη αντιμετώπιση φαινομένων παραποίησης, όπως το «γύρισμα» των χιλιομέτρων ενός οχήματος.

Η νέα πρόταση περιλαμβάνει επίσης την ψηφιοποίηση όλων των εγγράφων των οχημάτων και των ιδιοκτητών τους με σκοπό τον ευκολότερο έλεγχό τους στην περίπτωση που ταξιδεύουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δημιουργώντας έτσι ένα μητρώο προσβάσιμο από όλους και ενισχύοντας τη διακρατική ανταλλαγή δεδομένων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
kteo-1

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Η αντίδραση στη Γερμανία ήταν άμεση και έντονη. Αρκετοί πολιτικοί έκαναν λόγο για περιττή γραφειοκρατία και οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες. Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ του κόμματος CSU προειδοποίησε για αύξηση του κόστους ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου χωρίς ουσιαστικό όφελος για τους πολίτες, ενώ ο Γενς Γκίζεκε του CDU χαρακτήρισε την πρόταση άδικη για τους κατόχους παλαιότερων αλλά καλοσυντηρημένων οχημάτων.

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας εμπορίου οχημάτων (ZDK), Detlef Peter Grün, υπογραμμίζει ότι η ποιότητα του ελέγχου είναι πιο σημαντική από τη συχνότητα. Επισημαίνει πως η διετής συχνότητα τεχνικού ελέγχου που ισχύει ήδη στη Γερμανία είναι πιο αυστηρή από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές απαιτήσεις και εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

kteo-2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη μεριά ο ADAC προειδοποιεί πως αλλαγές στο σύστημα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αποδοχή του πλαισίου από τους πολίτες, ενώ η λέσχη αυτοκινήτου AvD χαρακτηρίζει την πρόταση εκτός πραγματικότητας, αφού - όπως υποστηρίζει - τα παλαιότερα οχήματα δεν παρουσιάζουν περισσότερες βλάβες από τα νεότερα.

Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η μέση ηλικία των στόλων οχημάτων ανά χώρα ολοένα και αυξάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη χώρα μας τα οχήματα έχουν κατά μέσο όρο ηλικία 17,5 ετών, ενώ ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία, η μέση ηλικία των οχημάτων έχει σκαρφαλώσει σε διψήφιο νούμερο (πάνω από τα 10 έτη), εκεί που το 2010 ήταν μόλις στα 8,1 έτη.

kteo-3

Η πρόθεση της Ε.Ε. για ένα ασφαλέστερο και πιο «πράσινο» μέλλον στις μεταφορές είναι σαφής. Όμως, το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες αν η πρόταση εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και αν αυτό δικαιολογείται- αποτελεί αυτή τη στιγμή αντικείμενο έντονης συζήτησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ