Έλληνες εξωτερικού: Πότε δεν πληρώνουν τελωνείο για το ΙΧ τους;

Πινακίδες κυκλοφορίας

Ποιες είναι οι προθεσμίες που έχουν σε περίπτωση μετοικεσίας για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, τι γίνεται με το Περιβαλλοντικό Τέλος και τι με τα οχήματα leasing ή εκείναι που δεν έχουν έγκριση τύπου;

Τους όρους και τις προϋποθέσεις δασμολογικών και φορολογικών απαλλαγών εισαγωγής καινούριου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι αποφάσισαν να μετοικήσουν στην χώρα μας ξεκαθαρίζει απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ώστε να μην δημιουργούνται παρερμηνείες και προβλήματα στα Τελωνεία.

Επίσης αποσαφηνίζονται ζητήματα εφαρμογής των διατάξεων της μετοικεσίας με παράθεση περιπτώσεων. Παρέχονται οδηγίες για τα αυτοκίνητα που προέχρονται από Leasing, από Τρίτες Χώρες, που δεν έχουν εγκρίσεις Τύπου, για τις προθεσμίες των διαδικασιών αλλά και για τα οχήματα που βρίσκονται στην Ελλάδα υπό το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προθεσμίες

Ως ημερομηνία μεταφοράς της συνήθους κατοικίας στην Ελλάδα, θεωρείται η ημερομηνία εκείνη κατά την οποία εκδίδεται το Πιστοποιητικό από την οικεία Προξενική Αρχή. Εφόσον εκδοθεί το Πιστοποιητικό η διαδικασία της μετοικεσίας στην Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.

Από την άφιξη προσώπου που έχει Πιστοποιητικό, και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον ατελή τελωνισμό του οχήματός του δύναται να παραμείνει στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής για 1 μήνα, μέχρι την προθεσμία πραγματοποίησης του ατελούς τελωνισμού του.

Για τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα και εκφράζουν εκ των υστέρων τη βούλησή τους για τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας τους ισχύουν οι άλλες προθεσμίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γίνεται με τα οχήματα από Leasing;

Το δικαιούχο πρόσωπο θα πρέπει να είχε το μέσο μεταφοράς στην κυριότητά του και να το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του, τουλάχιστον 6 μήνες πριν μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα.

Περαιτέρω στις περιπτώσεις όπου τα μέλη μιας οικογένειας μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους, η προϋπόθεση της εξάμηνης κυριότητας και χρήσης του μεταφορικού μέσου στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας, μπορεί να συντρέχει είτε σε ένα μέλος είτε αθροιστικά σε περισσότερα μέλη της οικογένειας που μετοικεί.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που ο/η ενδιαφερόμενος/-η ήταν συγκύριος/-α του ΙΧ επιβατικού οχήματος κατά την χρονική διάρκεια του υπό κρίση εξαμήνου, με άλλο πρόσωπο, το οποίο δεν μετοικεί μαζί του/της στην Ελλάδα, δύναται να υπαχθεί στις απαλλακτικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την χρονική στιγμή της αίτησης μεταφοράς συνήθους κατοικίας, το όχημα θα έχει περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητά του/της (ποσοστό 100%).

Σε περίπτωση κατοχής και χρήσης οχήματος μέσω της υπηρεσίας χρονομίσθωσης (Leasing) επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να τύχει των απαλλαγών που εφαρμόζονται με τις διατάξεις δεδομένου ότι η προβλεπόμενη απαλλαγή για το μέσο μεταφοράς παρέχεται με την προϋπόθεση ότι το δικαιούχο πρόσωπο το είχε στην κυριότητά του και το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του επί 6 μήνες τουλάχιστον πριν από τη μεταφορά της συνήθους κατοικίας του στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γίνεται με τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα με καθεστώς προσωρινής εισαγωγής;

Πρόσωπο με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό που βρίσκεται στην Ελλάδα και χρησιμοποιεί στη χώρα μας το όχημά του με ξένες πινακίδες στα πλαίσια του καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής και στη συνέχεια εκφράζει τη βούληση του για να μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του, μπορεί να τύχει των προβλεπόμενων δασμοφορολογικών απαλλαγών εφόσον μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα, το αργότερο μέσα σε διάστημα 24 μηνών ή εφόσον πρόκειται για πρόσωπο που συνταξιοδοτείται, μεταφέρει τη συνήθη κατοικία του μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία της άφιξής του στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι για τη χορήγηση απαλλαγής στα μέσα μεταφοράς το δικαιούχο πρόσωπο θα πρέπει να είχε το μέσο μεταφοράς στην κυριότητά του και να το χρησιμοποιούσε στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας του, για τουλάχιστον 6 μήνες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιορισμοί στην πώληση

Τα μεταφορικά μέσα (όπως και τα λοιπά προσωπικά είδη), που παραλαμβάνονται με τις διατάξεις περί μετοικεσίας, δεν επιτρέπεται με οποιοδήποτε τρόπο τυπικό ή άτυπο, μέχρι να συμπληρωθεί ετήσια προθεσμία από την ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού εισαγωγής, να μεταβιβαστούν, εκμισθωθούν, αποτελέσουν αντικείμενο ενέχυρου ή χρησιδανείου, να παραμένουν, έστω και για φύλαξη, σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων (Parking) που είναι και χώροι εμπορίας αυτοκινήτων, και να οδηγούνται έστω και για μία μόνον φορά από τρίτους, ανεξάρτητα της υπαιτιότητας ή όχι του δικαιούχου προσώπου.

Ο περιορισμός αυτός αίρεται πριν την παρέλευση της ετήσιας προθεσμίας, αφού προηγουμένως καταβληθούν οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις για τις οποίες έτυχαν απαλλαγής τα μεταφορικά μέσα και λοιπά προσωπικά είδη.

Επιπλέον τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά αυτοκίνητα ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα που παραλαμβάνονται ή έχουν παραληφθεί με τις απαλλαγές είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται από το δικαιούχο ατέλειας πρόσωπο, μετά την παρέλευση της ανωτέρω ετήσιας περιοριστικής προθεσμίας και μέχρι τη συμπλήρωση πενταετίας από την ημερομηνία αποδοχής του τελωνειακού παραστατικού, μόνο ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής και εφόσον προηγουμένως καταβληθεί ποσοστό του τέλους ταξινόμησης επιβατικών αυτοκινήτων ανάλογα με το διάστημα που έχει παρέλθει από την ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού εισαγωγής του αυτοκινήτου.

Η διαγραφή από τα μητρώα του Υπουργείου Μεταφορών οχήματος, που ο μετοικών έχει παραλάβει με ατέλεια, λόγω μεταφοράς του εκτός Ελλάδας, επιτρέπεται εντός του ανωτέρω περιοριστικού διαστήματος κατόπιν άδειας της αρμόδιας τελωνειακής αρχής χωρίς την καταβολή δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Στην περίπτωση αυτή δεν επιτρέπεται στο μέλλον η άσκηση του δικαιώματος μετοικεσίας από το ίδιο πρόσωπο για δεύτερη φορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι γίνεται με τους Έλληνες που έρχονται από κράτη εκτός ΕΕ

Δικαιούχα πρόσωπα που μεταφέρουν τη συνήθη κατοικία τους από τις ηπείρους Αμερική, Αφρική, Αυστραλία, Ιράκ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανεξάρτητα από το εάν είχαν στη κυριότητά τους και χρησιμοποίησαν στον τόπο της προηγούμενης κατοικίας τους ΙΧΕ αυτοκίνητο, μπορούν να αγοράσουν καινούργιο ή μεταχειρισμένο ΙΧ επιβατικό όχημα ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Συγκεκριμένα χορηγείται απαλλαγή 80% από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για οχήματα με κυλινδρισμό έως και 2.000 κυβικά εκατοστά (κ.ε.), ενώ για οχήματα άνω των 2.000 κ.ε. η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης περιορίζεται σε ποσοστό 50% και κατά συνέπεια αναλογική καταβολή του περιβαλλοντικού τέλους.

Σε κάθε περίπτωση καταβάλλεται στην Ελλάδα ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) που αναλογεί στο συγκεκριμένο ΙΧ επιβατικό όχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαλλαγή και από το Περιβαλλοντικό Τέλος

Η επιβολή και καταβολή περιβαλλοντικού τέλους και απαγόρευσης εισαγωγής σε παλαιά ρυπογόνα μεταχειρισμένα οχήματα του ν.4710/2020 (Α’ 142) προβλέπεται υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται υποχρέωση καταβολής τέλους ταξινόμησης.

Κατά συνέπεια ΙΧ επιβατικά οχήματα που περιλαμβάνονται στο Πιστοποιητικό, τυγχάνουν ολικής ή μερικής απαλλαγής από την καταβολή του περιβαλλοντικού τέλους αναλογικά με το Τέλος Ταξινόμησης.

Τι συμβαίνει με τα αυτοκίνητα που προέρχονται από Τρίτες Χώρες

Στην ελληνική νομοθεσία αποτυπώνονται οι περιπτώσεις αυτοκινήτων που δύνανται να ταξινομηθούν λόγω μετοικεσίας από τρίτες προς την Ε.Ε. χώρες. Όσον αφορά την ταξινόμηση μεταχειρισμένων μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ ή εκτός του ΕΟΧ, οι οποίες δεν καλύπτονται από ισχύουσα εθνική έγκριση τύπου ή έγκριση τύπου που έχει εκδοθεί σύμφωνα με την οδηγία 92/61/ΕΟΚ, αυτή γίνεται με την έκδοση από την αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, έγκρισης τύπου μεμονωμένου οχήματος, εφόσον το έτος κατασκευής τους δεν υπερβαίνει την πενταετία από την ημερομηνία αφίξεώς τους στη χώρα μας.

Πληροφορίες σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο για θέματα συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχημάτων παρέχονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις οποίες θα πρέπει να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ