Ο μεγαλύτερος εναέριος δρόμος στην Ελλάδα γίνεται πραγματικότητα -Πότε θα είναι έτοιμος

flyover Θεσσαλονίκη

Στα σημαντικότερα έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας συγκαταλέγεται ο Flyover, ο δρόμος που θα «ίπταται» στην Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης.

Τα εμβληματικά έργα και τους άξονες των έργων που περιλαμβάνει το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 στον τομέα των Υποδομών, παρουσίασε την Τρίτη 11 Ιουλίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, στο συνέδριο «Fin Forum 2023».

Ένα από τα σπουδαίας σημασίας έργα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας είναι ο Flyover, δηλαδή ο εναέριος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό και αναμένεται να μειώσει σε θεαματικό βαθμό την κυκλοφοριακή ασφυξία στην πόλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι ο Flyover είχε κεντρική θέση και κατά τη συνάντηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με τους κ. Σταϊκούρα και Ταχιάο, όπου στο προσκήνιο ήρθε η ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής ενός σχεδίου για τη διαχείριση των κυκλοφοριακών επιβαρύνσεων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγους μήνες έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες για τον Flyover στον Περιφερειακό, ενώ οι κύριες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του προσεχούς φθινοπώρου.

Τι είναι ο Flyover

Το έργο θα έχει συνολικό μήκος 13 χλμ. και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου στη ζώνη διέλευσης της υφιστάμενης Περιφερειακής οδού στο τμήμα της από τον A/Κ K5 (στο ύψος περίπου των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424) έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων.

Η Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος θα έχει μήκος 9,5 χλμ., τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα – εξού και η ονομασία Flyover, καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο θα φαίνεται σαν να «ίπταται» ένας ακόμα άξονας. Η λεωφόρος, επίσης, θα έχει 9 ανισόπεδους κόμβους, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

flyover θεσσαλονίκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον Flyover οι οδηγοί θα παρακάμπτουν γρήγορα τον αστικό ιστό, ενώ θα μετακινούνται γρηγορότερα και ασφαλέστερα τόσο προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όσο και στη Χαλκιδική.

Παράλληλα, το έργο θα σημάνει την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης με τη μείωση του όγκου των κυκλοφορούντων οχημάτων εντός του κέντρου της πόλης και αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων που ακολουθούν διαδρομές εκτός κέντρου.

Τέλος, θα αναβαθμιστεί η οδική ασφάλεια και θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα, ενώ θα μειωθεί ο χρόνος και το κόστος μεταφορών και θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα ιδίως του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Ο Flyover ο οποίος θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2026 έχει προϋπολογισμό 373 εκατ. ευρώ και έχει ανάδοχο το σχήμα «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ