Ο τεράστιος ενεργειακός «θησαυρός» στον βυθό της θάλασσας -Πού κρύβεται, πώς αλλάζει τις ισορροπίες
Κρίσιμες πρώτες ύλες από φύκια θέλουν να εξάγουν οι ΗΠΑ, οι οποίες χρηματοδοτούν τρία ενδιαφέροντα πρότζεκτ.
Σε μια σκληρή μάχη εξασφάλισης των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την απανθρακοποίηση των μεταφορών έχει επιδοθεί ο πλανήτης, τοποθετώντας την ηλεκτροκίνηση σε περίοπτη θέση.
Πρόκειται για πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την κατασκευή μπαταριών και κινητήρων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία ως γνωστόν θα αποτελέσουν το νέο status quo της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.
BUY NOW
Δεδομένης της σημασίας των κρίσιμων πρώτων υλών, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσει με 5 εκ. δολάρια τρία πρότζεκτ που αφορούν στη διερεύνηση της βιωσιμότητας σχετικά με την εξόρυξη σπάνιων γαιών (REE) και μετάλλων της ομάδας του λευκόχρυσου (PGM -Platinium Group Metals) από μακροφύκη ωκεανών για χρήση σε ενεργειακές εφαρμογές.
Τα REE είναι κρίσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικών κινητήρων και γεννητριών υψηλής απόδοσης και τα PGM έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις τεχνολογίες απανθρακοποίησης, ηλεκτρόλυσης νερού για παραγωγή υδρογόνου, κυψέλες καυσίμου για παραγωγή ενέργειας και καταλύτες για βιομηχανικές-χημικές διεργασίες.
Το ένα πρότζεκτ θα υλοποιηθεί από εθνικό εργαστήριο (Pacific Northwest National Laboratory), ένα άλλο από πανεπιστήμιο (University of Alaska Fairbanks) και ένα τρίτο από μια μικρή εταιρεία (Umaro Foods).
Τα πρότζεκτ θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της ARPA-E (Advanced Research Projects Agency-Energy) και θα αξιολογήσουν τις δυνατότητες διάφορων μακροφυκών να συσσωρεύουν κρίσιμα ορυκτά όπως και την ικανότητα αποτελεσματικής εξαγωγής αυτών των ορυκτών με έναν οικονομικά βιώσιμο τρόπο.
Ειδικότερα, τα πρότζεκτ έχουν τους παρακάτω στόχους:
- Κατανόηση των περιβαλλοντικών, χρονικών και οικολογικών παραγόντων που επηρεάζουν την περιεκτικότητα σε μέταλλα PGM/REE των μακροφυκών που καλλιεργούνται στον ωκεανό.
- Προσδιορισμό του μηχανισμού βιολογικής απορρόφησης και υπερσυσσώρευσης μετάλλων από τη βιομάζα μακροφυκών των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των στρατηγικών συγκομιδής τους.
- Ανάπτυξη μεθόδων εξαγωγής κρίσιμων ορυκτών από τα μακροφύκη σε υψηλή καθαρότητα. Σκοπός είναι να υπάρχουν τα ελάχιστα δυνατά απορρίμματα, δια της αξιοποίησης των των λόγω φυκιών για άλλους σκοπούς όπως η παραγωγή βιοκαυσίμων και άλλων βιομηχανικών πρώτων υλών.
- Μια τεχνοοικονομική ανάλυση αυτών των μεθόδων.
Αξιοποιώντας τα μακροφύκη των ωκεανών, οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια ανεξάρτητη, βιώσιμη και στρατηγικά ανθεκτική προμήθεια σπάνιων γαιών που βρίσκονται εντός των συνόρων της χώρας.