Γιατί οι δρόμοι της πόλης θα γεμίσουν ενυδρεία «αντιδραστήρες» -Ποιο σκοπό θα εξυπηρετούν
Ο χώρος που έχουν οι πόλεις για νέα δέντρα είναι περιορισμένος και ορισμένοι επιστήμονες θέλουν να τοποθετήσουν ενυδρεία με άλγη.
Ως γνωστόν, τα δέντρα διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην ποιότητα του αέρα των πόλεων, καθώς απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και το μετατρέπουν σε οξυγόνο.
Δυστυχώς όμως, ο αριθμός των δέντρων στα κέντρα των πόλεων λιγοστεύει και για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα αρκετοί ειδικοί παρουσιάζουν διάφορες τεχνητές λύσεις.
Μία από αυτές τις τεχνητές, αλλά και αρκετά εντυπωσιακές λύσεις, είναι τα λεγόμενα «υγρά δέντρα» που δημιουργήθηκαν από μία ομάδα Σέρβων επιστημόνων και τοποθετήθηκαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, με στόχο την βελτίωση και τον «έλεγχο» της ποιότητας του αέρα.
BUY NOW
Παρά το γεγονός ότι κάνουν την εμφάνισή τους πολλά έργα με σκοπό να μετριαστεί στο σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, σε πολλά αστικά κέντρα δεν υπάρχει χώρος να φυτευτεί ούτε ένας θάμνος.
H Σερβία μάλιστα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την πρωτεύουσα της ως την 28η πόλης στον κόσμο με τη χειρότερη ποιότητα αέρα. Μάλιστα, δύο από τα σημαντικότερα εργοστάσια λιγνίτη της βαλκανικής χώρας, βρίσκονται εδώ και χρόνια στη λίστα με τα 10 πιο ρυπογόνα εργοστάσια της Ευρώπης.
Με όλα αυτά κατά νου και με μεγάλη πρόθεση να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, μία ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου επέλεξε ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης αυτού του σημαντικού προβλήματος, δημιουργώντας τεχνητά «υγρά δέντρα» με την ονομασία Liquid3 που θα απορροφούν CO2.
Τα Liquid3 δεν θυμίζει σε τίποτα δέντρο, αλλά «μιμείται» τον τρόπο καθαρισμό αέρα που πραγματοποιούν. Επιστημονικά, το Liquid3 ονομάζονται φωτοβιοαντιδραστήρες και είναι ουσιαστικά διάφανες δεξαμενές νερού 600 λίτρων με άλγη. Για αυτό έχουν και αυτό το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα.
Η άλγη ή αλλιώς τα φύκια, δεσμεύουν CO2 από την ατμόσφαιρα και μέσω της φωτοσύνθεσης παράγουν οξυγόνο και βιομάζα. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους για το έργο, το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια, κάθε τέτοιος φωτοβιοαντιδραστήρας ισοδυναμεί με ένα ενήλικο δέντρο 10 ετών ή με έκταση γκαζόν 200 τετραγωνικών μέτρων.
Οι συγκεκριμένες δεξαμενές δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση, αφού αρκεί να αφαιρείται περιοδικά (περίπου μία φορά το μήνα) η βιομάζα που δημιουργείται από τα φύκια, η οποία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί αργότερα ως λίπασμα. Μόλις καθαριστεί, ξαναγεμίζεται με νερό, ειδικά μέταλλα, και μετά η άλγη κάνει τη «δουλειά» της.
Αν και πρόκειται για μια συσκευή όπως αυτή που βοηθά στον καθαρισμό του αέρα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ουσιαστικά ένα δέντρο, καθώς για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα, δεν προσφέρει ούτε την σκιά του, ούτε μπορούν να φωλιάσουν πουλιά.
Οι ίδιοι οι δημιουργοί του Liquid3 διευκρινίζουν ότι δεν σκοπεύουν να αντικαταστήσουν τους χώρους πρασίνου, αλλά να τους το εγκαταστήσουν σε στρατηγικής σημασίας σημεία της πόλης, με στόχο να είναι χρήσιμο και λειτουργικό.
Οι φωτοβιοαντιδραστήρες Liquid3 δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο και είναι εύκολοι στην εγκατάσταση. Περιλαμβάνουν ένα ηλιακό πάνελ στην οροφή που, εκτός από το ότι βοηθά στο έργο του, παρέχει φως στη δεξαμενή κατά τις νυχτερινές ώρες.
Ταυτόχρονα, διαθέτουν ένα εξαιρετικά πρακτικό σχεδιασμό, καθώς χρησιμεύουν και ως παγκάκια με δυνατότητα φόρτισης κινητών τηλεφώνων.