Παίρνει μπρος η επένδυση που αλλάζει τα δεδομένα -Ποιοι φέρνουν την επανάσταση στον λευκό χρυσό

αποθέματα λιθίου

Από τις πρώτες σε παγκόσμιο επίπεδο που θα χρησιμοποιήσουν σε εμπορική κλίμακα την καινοτόμο μέθοδο εξόρυξης DLE θα είναι η γαλλική Eramet που θέλει να ηγηθεί στο ενεργειακό τοπίο του αύριο.

Αποφασισμένος να αναδειχθεί σε μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον τομέα του λιθίου είναι ο γαλλικος μεταλλευτικός όμιλος Eramet, ο οποίος «παίζει τα ρέστα» του με ένα μεγάλο πρότζεκτ στον δήμο Centenario της Αργεντινής.

Όπως ανακοίνωσε η Eramet την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στόχος της είναι η παραγωγή λιθίου στην περιοχή να ξεκινήσει έως και τον προσεχή Νοέμβριο, προσδοκώντας την αύξηση της παραγωγής σε 24.000 μετρικούς τόνους ανθρακικού λιθίου έως τα μέσα 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας -αξίας 870 εκατ. δολαριών (803 εκατ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες)- δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο σύμπραξης με την κινεζική εταιρεία Tsingshan και αναμένεται να είναι από τις πρώτες σε παγκόσμιο επίπεδο που θα χρησιμοποιούν την καινοτόμο μέθοδο «Άμεσης Εξόρυξης Λιθίου» (Direct Lithium Extraction -DLE), σε εμπορική κλίμακα.

Όπως αναφέρει το Reuters, το πρότζεκτ της Eramet αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμαστεί η μέθοδος DLE, δεδομένου ότι συγκαταλέγεται στα βασικά «εργαλεία» για την επιτάχυνση της παραγωγής λιθίου, ειδικά από τη στιγμή που τα κράτη και οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν εναγωνίως το μέταλλο που είναι απαραίτητο για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πρακτικές εξόρυξης λιθίου, που αφορούν στην άντληση άλμης από υπόγειες δεξαμενές και την εξάτμιση του νερού ώστε να μείνει πίσω μια συμπυκνωμένη ποσότητα αλάτων, συμπεριλαμβανομένου του λιθίου, η πρακτική DLE χρησιμοποιεί τεχνολογίες που μπορούν να επιλέξουν και να εξάγουν το λίθιο απευθείας, δίχως να απαιτείται εξάτμιση νερού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αποτελέσματα από τη λειτουργία μιας πιλοτικής μονάδας της Eramet, η μέθοδος εξόρυξης DLE πέτυχε ποσοστό ανάκτησης λιθίου της τάξης του 90%, όταν το ποσοστό στην παραδοσιακή μέθοδος εξάτμισης δεν υπερβαίνει το 50%. Επιπλέον, ο χρόνος παραγωγής ανέρχεται σε μόλις μία εβδομάδα, σε συγκρίση με τους 12-18 μήνες που απαιτούν οι υφιστάμενες μέθοδοι.

εξόρυξη λιθίου

Επισημαίνει δε ότι έχει ζητήσει άδεια για κατασκευή, εντός του επόμενου έτους, μιας δεύτερης μονάδας με δυναμικότητα 30.000 τόνους λιθίου, την ίδια ώρα που έχει στα πλάνα της και ένα τρίτο εργοστάσιο.

Η εταιρεία ελπίζει οι σαρωτικές μεταρρυθμίσεις οικονομικής φύσης που υπερψήφισε πρόσφατα η Γερουσία της Αργεντινής, θα ενισχύσουν τα επενδυτικά της σχέδια -μεταξύ άλλων- μέσω φορολογικών κινήτρων.

Η Αργεντινή, η οποία βρίσκεται στο λεγόμενο «τρίγωνο λιθίου» της Νότιας Αμερικής, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός του συγκεκριμένου μετάλλου στον κόσμο και επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή με μια σειρά νέων έργων που πρόκειται να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ