
Πάσχα στο χωριό με το αυτοκίνητό τους θα μπορέσουν να κάνουν όσοι τα έχουν θέσει σε προσωρινή ακινησία καταβάλλοντας μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας.
Από τις 10 Απριλίου 2025 δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας στα οχήματά τους καταβάλλοντας αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας για όσους μήνες επιθυμούν να τα κινήσουν επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του Carandmotor.gr
Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε στις 9 Απριλίου 2025 μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις».
BUY NOW

Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα παρέχεται μόνο για μία φορά κάθε χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να πάρει κάποιος για ένα μήνα τις πινακίδες καταβάλλοντας το 1/12 των ετήσιων τελών, στη συνέχεια να θέσει το όχημα του σε ακινησία και μετά να τις ξαναπάρει.
Επίσης σύμφωνα με την τροπολογία το μέτρο άρσης της ακινησίας με την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας μονιμοποιείται και θα ισχύει από την 1η Απριλίου κάθε έτους!
Ειδικότερα η τροπολογία αναγράφει χαρακτηριστικά ότι: «Καταβολή τελών κυκλοφορίας και αυτόματη θέση σε ακινησία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων ή μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης που δεν τέθηκαν εμπρόθεσμα σε ακινησία από τους ιδιοκτήτες τους - Προσθήκη άρθρου 62Α στον Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων.
Στον Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων (ν. 5177/2025, Α' 21) προστίθεται άρθρο 62Α ως εξής:

«Άρθρο 62Α
Καταβολή τελών κυκλοφορίας και αυτόματη θέση σε ακινησία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων ή μοτοσυκλετών ιδιωτικής Χρήσης.
1.Ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης ή μοτοσυκλέτας ιδιωτικής χρήσης, δύναται από την 1η Απριλίου κάθε έτους, να άρει μία (1) φορά την ακινησία του οχήματος εντός του ίδιου έτους, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, τα οποία αντιστοιχούν στους μήνες άρσης της ακινησίας και υπολείπονται έως τη λήξη του έτους. Η αναλογική καταβολή διενεργείται προηγουμένως της άρσης ακινησίας. Χρονικό διάστημα άρσης μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
2.Το όχημα τίθεται αυτομάτως σε ακινησία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) μετά την παρέλευση της περιόδου κυκλοφορίας, για την οποία έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, εάν το όχημα δεν ετέθη εκ νέου σε ακινησία.
3.Σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη, οι κληρονόμοι ευθύνονται για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους θανάτου, αφαιρουμένου του ήδη καταβληθέντος ποσού, ενώ για το επόμενο έτος οφείλουν και πρόστιμο της παρ. 3 του άρθρου 60. Το διοικητικό πρόστιμο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ της παρ. 4 του άρθρου 62 δεν επιβάλλεται για το έτος του θανάτου και το επόμενο.
4.Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους, καταβάλλονται αναλογικά τέλη για τους μήνες έως τη λήξη του έτους, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία που έπαυσε η αναγκαστική ακινησία. Αν δεν καταβληθούν εμπροθέσμως τα τέλη του προηγούμενου εδαφίου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό για την άρση της αναγκαστικής ακινησίας, βάσει της ακριβούς ημερομηνίας άρσης.
5.Αν, κατά τη διάρκεια της άρσης ακινησίας με αναλογικά τέλη, το όχημα μεταβιβαστεί ή διαγράφει οριστικά λόγω εξαγωγής, οφείλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Αναλογικά τέλη που έχουν καταβληθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί άρση της ακινησίας εντός του ίδιου έτους δεν επιστρέφονται.
6.Ειδικά για το έτος 2025, η δυνατότητα της παρ. 1 ισχύει από την 10η Απριλίου 2025.
7.Για παραβάσεις του παρόντος εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 62.
8.Με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται: α) ο τρόπος και ο ακριβής χρόνος ενημέρωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου για την αυτόματη θέση σε ακινησία, β) η διαδικασία υποβολής δήλωσης ή μεταβολής του τόπου φύλαξης του οχήματος και οι σχετικές προθεσμίες, γ) τα ζητήματα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, δ) οι ενέργειες των κληρονόμων του ιδιοκτήτη οχήματος, καθώς και οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την επιβολή ή μη επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη, μεταβίβασης, εξαγωγής ή άλλων ειδικών περιπτώσεων, ε) ο ακριβής χρόνος και τρόπος θέσης εκ νέου του οχήματος σε ακινησία, και στ) οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση προβλέπονται:
- η αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα, για την άρση της ακινησίας επιβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων ή μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης,
- η υποχρέωση των κληρονόμων ιδιοκτήτη οχήματος που απεβίωσε μετά την άρση ακινησίας, να θέσουν εκ νέου το όχημα σε ακινησία,
- η αυτόματη θέση σε ακινησία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) των οχημάτων και μοτοσυκλετών που δεν έχουν τεθεί εμπρόθεσμα σε ακινησία από τους ιδιοκτήτες τους (ή τους κληρονόμους αυτών, σε περίπτωση θανάτου),
- η επιβολή κυρώσεων (διοικητικό πρόστιμο, κλπ.) στους ιδιοκτήτες/κατόχους οχημάτων ή τους κληρονόμους αυτών, στις περιπτώσεις παραβίασης των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τις προτεινόμενες διατάξεις.

Η διαδικασία άρσης ακινησίας
Η διαδικασία άρσης ακινησίας με την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας επιτρέπεται μόνο μία φορά το χρόνο και είναι ιδιαίτερα απλή.
Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θέλουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας και έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την προσωρινή ακινησία θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ και να προχωρήσουν τις διαδικασίες.
Αρχικά θα πρέπει να πληρώσουν τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας και στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσουν ηλεκτρονικά και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ώστε να ελεγχθούν και στη κατόπιν να βεβαιωθεί η άρση της ακινησίας του οχήματος.
Σε περίπτωση που οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί σε κάποια Εφορία τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προσκομίσει κατόπιν ραντεβού στην ΔΟΥ:
Βεβαίωση Ακινησίας.
Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα.
Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ.
Με την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα παραλάβουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους αλλά και μια δήλωση άρσης ακινησίας.
Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτης σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Βαριά πρόστιμα
Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, οι επιπτώσεις είναι πολύ βαριές. Ειδικότερα στην περίπτωση αυτή αίρεται η ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
Το κόστος των μηνιαίων Τελών Κυκλοφορίας
Το κόστος των φετινών μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Carandmotor.gr δεν θα περιλαμβάνει πέναλτι κατά 1/12 έως και 2/12, όπως συνέβη και τις δύο προηγούμενες χρονιές, σε σχέση με τα αναλογικά ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος να διαιρείται με τους 12 μήνες του έτους και να απορρέουν πραγματικά μηνιαία Τέλη Κυκλοφορίας χωρίς επιβαρύνσεις.
Με το νέο σύστημα οι κάτοχοι που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας για 3 μήνες θα πληρώσουν μόνο τα 3/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Αντίστοιχα αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο τότε θα πληρώσει τα 7/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας του οχήματός του.
Παράλληλα οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει χρέωση ολόκληρου του μήνα που γίνεται η άρση ακινησίας ανεξάρτητα αν γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.
Δηλαδή για επιβατικό ΙΧ με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 120 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας στις 10 Απριλίου για ένα μήνα θα πληρώσει 10 ευρώ, για ένα τρίμηνο 30 ευρώ ενώ αν επιλέξει την άρση ακινησίας για το υπόλοιπο του έτους από τον Απρίλιο θα πληρώσει 90 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την προσωρινή ακινησία μετά τη λήξη της προθεσμίας που έχει λάβει τότε αυτομάτως θα του επιβληθεί το πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο του ποσού των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν τα Τέλη Κυκλοφορίας του οχήματος είναι 120 ευρώ και ο κάτοχος πλήρωσε για άρση ακινησίας ενός μήνα (10 ευρώ) αλλά ποτέ δεν πραγματοποίησε ηλεκτρονικά τη νέα ακινησία μετά το πέρας των 30 ημερών τότε η εφορία του επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας, δηλαδή 240 ευρώ.

Πότε πληρώνει κανείς ολόκληρο το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας
Αν κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος έχει πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για ένα τρίμηνο και μέσα σε αυτό το διάστημα βρεθεί κάποιος αγοραστής εντός ή εκτός συνόρων τότε για να γίνει η μεταβίβαση ή εξαγωγή θα πρέπει να καταβληθούν και το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν το κόστος των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ανέρχεται σε 120 ευρώ και ο κάτοχός του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για ένα τρίμηνο καταβάλλοντας 30 ευρώ αλλά βρεθεί κάποιος να αγοράσει το όχημα εντός ή εκτός συνόρων τότε για να πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση ή εξαγωγή θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 90 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποιος καταφέρει να μεταβιβάσει ή να εξάγει το όχημά του χωρίς να έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα Τέλη Κυκλοφορίας τότε το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας…
Πόσες φορές μπορεί κανείς να κάνει άρση ακινησίας
Η άρση ακινησίας για ένα ή τρεις μήνες είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει για δεύτερη φορά εντός του έτους σύμφωνα με την προηγούμενη ρύθμιση. Μάλιστα αν κάποιος κάτοχος είχε κάνει χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης και έχει καταβάλλει μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας για ένα μήνα θα μπορεί μόνο να πραγματοποιήσει εκ νέου άρση αλλά για ολόκληρο το υπόλοιπο διάστημα του έτους καταβάλλοντας το υπόλοιπο ποσό των Τελών Κυκλοφορίας.
Δηλαδή αν κάποιος κάτοχος ΙΧ με ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας 120 ευρώ κάνει άρση ακινησίας για 3 μήνες και μετά το πέρας των 90 ημερών επιθυμεί και πάλι να κάνει άρση ακινησίας θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 90 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους.