Τέλος η κίνηση στους δρόμους -Το νέο σύστημα που θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό
Όλο και μεγαλύτερη δημοφιλία γνωρίζει ένα σύστημα χρέωσης που επιβαρύνει όσους οδηγούν σε συγκεκριμένους δρόμους.
Με την κυκλοφοριακή συμφόρηση να συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στους οδηγούς, οι χώρες αναζητούν εναγωνίως λύσεις προκειμένου να δώσουν τέλος σε αυτό το φαινόμενο που καθιστά εφιαλτικές τις μετακινήσεις.
Κάποια μέτρα, μάλιστα, αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά, έχοντας συμβάλλει
καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των δρόμων. Σε αυτά φαίνεται να συγκαταλέγονται και τα «αόρατα» διόδια, ή για να είμαστε πιο ακριβείς το σύστημα «Χρέωση Κυκλοφοριακής Συμφόρησης».
BUY NOW
Πώς λειτουργεί το σύστημα;
Για να εισέλθει ένας οδηγός σε συγκεκριμένους δρόμους οι οποίοι μαστίζονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση πρέπει να καταβάλει ένα τέλος.
Το σύστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη το 1975 και λόγω της μεγάλης επιτυχίας τους αναδείχθηκε στη βασική κυκλοφοριακή πολιτική της χώρας. Στη συνέχεια δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή του και σε ευρωπαϊκές πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου.
Στην αγγλική πρωτεύουσα το σύστημα λειτουργεί ως εξής: Η «Χρέωση Κυκλοφοριακής Συμφόρησης» είναι ένα ημερήσιο τέλος 11,50 λιρών (13,5 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες) και η καταβολή του επιτρέπει στους οδηγούς να κυκλοφορούν, να εξέρχονται και να εισέρχονται ξανά, όσες φορές θέλουν την ημέρα, σε συγκεκριμένους δρόμους με μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Η καταβολή του τέλους δεν γίνεται σε κάποιον σταθμό διοδίων. Αντιθέτως οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί το καταβάλουν ηλεκτρονικά, με τον Αριθμό Κυκλοφορίας του Οχήματός τους να εγγράφεται σε μια βάση δεδομένων.
Κάμερες διαβάζουν τις πινακίδες κυκλοφορίας κάθε οχήματος όταν αυτό εισέρχεται, κινείται, ή εξέρχεται από τη ζώνη χρέωσης, με το σύστημα να «καταλαβαίνει» ποιοι έχουν προβεί σε ηλεκτρονική πληρωμή και ποιοι όχι.
Όσοι έχουν εισέλθει παράνομα στις ζώνες χρέωσης τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 160 λιρών (187 ευρώ), το οποίο μειώνεται στις 80 λίρες (93,5 ευρώ) εφόσον αποπληρωθεί εντός 14 ημερών.
Τα «αόρατα διόδια» τώρα και στην Τουρκία;
Ψήφο εμπιστοσύνης στο σύστημα εξετάζει να δώσει και η Κωνσταντινούπολη, σε μια προσπάθεια να αποσυμφορήσει το κορεσμένο οδικό δίκτυό της, όπως αναφέρει η Hurriyet.
Σϋμφωνα, μάλιστα, με τον Ayşe Uyduranoğlu, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, όπου έχει εφαρμοστεί η Χρέωση Κυκλοφοριακής Συμφόρησης έχει επιτευχθεί μείωση της κίνησης από 10 έως 40% και αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ από 5 έως και 15%.
Όπως υποστηρίζει ο Uyduranoğlu, είναι σημαντικό το σύστημα να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιοχές σε πιλοτικό στάδιο, και αφού γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων να τεθεί σε κανονική λειτουργία.
Πρότεινε, μάλιστα, όλα τα αυτοκίνητα να υπόκεινται σε ένα οριζόντιο τέλος, εξαιρουμένων αποκλειστικά των ηλεκτρικών, ως ένα επιπλέον κίνητρο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.