Τέλος οι παραδοσιακές πινακίδες κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα -Πώς θα είναι οι νέες

Το «πράσινο φως» για την αντικατάσταση των παραδοσιακών πινακίδων κυκλοφορίας με ψηφιακές έχουν δώσει ορισμένες πολιτείες των Η.Π.Α. και χώρες της Αφρικής, παρότι υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τα κενά ασφαλείας τους.
Σε μια νέα ψηφιακή εποχή έχει εισέλθει ο κλάδος των μεταφορών σε ορισμένες πολιτείες των Η.Π.Α., οι οποίες πλέον δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους οχημάτων να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές πινακίδες κυκλοφορίας με τάμπλετ που απεικονίζουν τον αριθμό κυκλοφορίας σε ψηφιακή μορφή.
Σημειώνεται ότι το πρώτο βήμα για τη χρήση των «ηλεκτρονικών πινακίδων» στην Καλιφόρνια είχε γίνει το 2013, με την χρήση τους να επιτρέπεται το 2018, αλλά για περιορισμένο αριθμό οχημάτων.
BUY NOW

Ωστόσο, πριν μερικούς μήνες εγκρίθηκε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει τη χρήση των ψηφιακών πινακίδων σε όλα τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί στην Καλιφόρνια, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στα 40 εκατομμύρια.
«Είναι γνωστό ότι οι κάτοικοι της Καλιφόρνια είναι από τους πρώτους που "αγκαλιάζουν" τις καινοτόμες τεχνολογίες. Χαιρετίζουμε όλες τις νέες ευκαιρίες που μας επιτρέπουν να αυτοματοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς της ζωής μας», δήλωσε ο Neville Boston, συνιδρυτής της εταιρείας Reviver η οποία κατασκευάζει τις συγκεκριμένες hi-tech πινακίδες.

Υπό την ονομασία "RPlate", οι νέας γενιάς πινακίδες είναι πολλά περισσότερα από μια ψηφιακή «πλάκα». Όπως αναφέρει η Reviver, τα νέα προϊόντα, τα οποία αντικαθιστούν τις παραδοσιακές πινακίδες, διευρύνουν την γκάμα δυνατότητων που προσφέρουν στους ιδιοκτήτες των οχημάτων.
Ειδικότερα, μέσω σχετικής εφαρμογής (app) στο smartphone οι ιδιοκτήτες έχουν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες -μεταξύ άλλων - για την τοποθεσία του οχήματος, τον αριθμό πλαισίου του (VIN) αλλά και σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία του οχήματος, όπως είναι η δυνατότητα αναφοράς πως το όχημα κλάπηκε.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις digital πινακίδας, με συνδρομή ή αγορά. Η πρώτη κοστίζει καινούργια 640 ευρώ, λειτουργεί με μπαταρία που αντικαθίσταται ανά 5 χρόνια, ενώ υπάρχει και με μηνιαία συνδρομή που ανέρχεται στα 37 ευρώ το μήνα. Τέλος, υπάρχει και πιο προσιτή με καλωδίωση, που συστήνεται κυρίως σε στόλους εταιρειών.
Η πρώτη χώρα που ακολούθησε στη χρήση ψηφιακών πινακίδων κυκλοφορίας είναι η Ουγκάντα, με τεχνολογία από τη Ρωσία, για λόγους που έχουν να κάνουν με την εγκληματικότητα και την μείωση των ατυχημάτων στους δρόμους.

Βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε τι ψηφιακό, έτσι και οι νέες πινακίδες «τάμπλετ» έχουν ορισμένα κενά ασφαλείας που τα εντόπισαν ερευνητές. Αυτά δεν είναι άλλα από την δυνατότητα που δίνουν στους χάκερς να παραποιήσουν τα στοιχεία με σκοπό να μπορούν να αποφύγουν την πληρωμή διοδίων ή μιας θέσης στάθμευσης σε ιδιωτικό γκαράζ ή ακόμα και να ξεφύγουν από την δαγκάνα του νόμου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία χακαρίσματος των καινούργιων ψηφιακών πινακίδων είναι εύκολη και απαιτεί απλά την εγκατάσταση ενός κακόβουλου λογισμικού. Αυτή η μορφή επίθεσης αποκαλύφθηκε από μία εταιρεία κυβερνοασφάλειας που αναζητούσε τα πιθανά τρωτά σημεία, και σύμφωνα με την ίδια δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα κάποιο χακάρισμα πινακίδας σε πραγματικές συνθήκες.