Έτσι σε κλέβουν στο βενζινάδικο -Τα κόλπα με το παράνομο λογισμικό και τις πειραγμένες αντλίες
Οι σταθερά υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν πολλαπλασιάσει τα φαινόμενα απάτης από πρατηριούχους, οι οποίοι δεν διστάζουν να εξαντλήσουν την ευρηματικότητα τους ώστε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.
Η υποψία ότι η ποσότητα του καυσίμου που προστέθηκε στη δεξαμενή του αυτοκινήτου σας δεν είναι ανάλογη με εκείνη που μόλις πληρώσατε αποτελεί μια… παλιά ιστορία, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων.
Κι αυτό γιατί παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας και των αρχών να βάλει τέλος στα φαινόμενα εξαπάτησης στην αντλία, ορισμένοι πρατηριούχοι βρίσκουν πάντα τον τρόπο ώστε να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους στην πλάτη των ανυποψίαστων πελατών τους.
BUY NOW
Μάλιστα τους τελευταίους μήνες, όπου οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε σταθερά υψηλές τιμές, οι πρατηριούχοι διαθέτουν έναν ακόμα λόγο ώστε να παραβιάζουν τον Νόμο και την κοινή λογική.
Σε αρκετές περιπτώσεις, λοιπόν, το ερώτημα δεν είναι αν σας κλέβει κάποιος στο βενζινάδικο αλλά με ποιόν ακριβώς τρόπο το κάνει. Ένα ερώτημα το οποίο μόνο… φιλοσοφικό δεν είναι, καθώς γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο δρουν κάποιοι μάς δίνει τη δυνατότητα να αντιδράσουμε και να προστατευτούμε στο μέτρο του εφικτού.
Ένας «εύκολος» τρόπος ώστε να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για λιγότερο καύσιμο είναι με τη χρήση παράνομου λογισμικού, το οποίο επιτρέπει στον πρατηριούχο να παρεμβαίνει, συνήθως με τηλεχειρισμό, και να αλλοιώνει τις ψηφιακές ενδείξεις της αντλίας.
Αξιοποιώντας, λοιπόν, τη σύγχρονη τεχνολογία, οι πρατηριούχοι μπορούν κατά το δοκούν να παρεμβαίνουν στον τρόπο λειτουργίας της αντλίας και τις ενδείξεις της, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο τον εντοπισμό της όποιας παρατυπίας.
Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο ένα πρατήριο καυσίμων μπορεί να σας κλέψει είναι με τη χρήση μιας πειραγμένης αντλίας, η οποία τροφοδοτεί με μικρότερη ποσότητα καυσίμου σε σχέση με εκείνη που καλείται να πληρώσει μετά την ολοκλήρωση του ανεφοδιασμού ο ιδιοκτήτης του οχήματος.
Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται παρεμβαίνοντας στον ογκομετρητή της αντλίας, κάτι που ούτως ή άλλως απαγορεύεται από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό. Παράνομη είναι και η παρέμβαση κοντά στο στόμιο της αντλίας, ώστε να εισέρχεται αέρας σε αυτό «μπερδεύοντας» κατά αυτόν τον τρόπο την ένδειξη του μετρητή καυσίμου.
Σε αρκετές χώρες, βέβαια, η απόκλιση ανάμεσα στην ποσότητα του καυσίμου που εισέρχεται στη δεξαμενή ενός οχήματος και στον μετρητή της αντλίας θεωρείται ως έναν βαθμό νόμιμη. Η απόκλιση αυτή μπορεί να φτάσει έως και τα 50 ml ανά 10 λίτρα.
Εν πρώτοις, η διαφορά αυτή φαντάζει μικρή, ωστόσο, αν στα 100 λίτρα ή αν προτιμάτε στα δύο γεμίσματα μπορεί να φτάσει ακόμα και το 0,5 λίτρο.
Φυσικά, από το οπλοστάσιο των κακών επαγγελματιών του κλάδου της εμπορίας υγρών καυσίμων δεν θα μπορούσε να λείπει η νοθεία του καυσίμου, η οποία τις περισσότερες φορές προκύπτει με την πρόσμιξη χαμηλότερης αξίας υγρών, όπως το νερό ή ακόμα και το νέφτι.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να εξαντλήσουμε την παρατηρητικότητά μας ώστε να εντοπίσουμε τη χρήση νοθευμένης βενζίνης, οι συνέπειες της οποίας γίνονται αντιληπτές μετά τα πρώτα χιλιόμετρα που θα διανύσουμε μετά τον ανεφοδιασμό.
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ