Σάλος στην Ευρώπη με σπείρα που σήκωνε αυτοκίνητα με παράνομο λογισμικό -Συλλήψεις σε τρεις διαφορετικές χώρες

Κλοπή αυτοκινήτου

Τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση 31 ατόμων που είχαν ρημάξει αυτοκίνητα μέσω έξυπνου λογισμικού έδωσε η Europol σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές τριών ευρωπαϊκών χωρών.

Στην σύλληψη 31 ατόμων που φέρονται να είχαν πλουτίσει από την κλοπή αυτοκινήτων προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας, της Λετονίας και της Ισπανίας σε συνεργασία με την Europol και τον Οργανισμό της ΕΕ για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης, Eurojust.

Η συντονισμένη επιχείρηση συλλήψεων πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στις τρεις προαναφερθείσες χώρες, με τις αστυνομικές αρχές να διενεργούν έρευνες σε 22 τοποθεσίες και να προχωρούν στην κατάσχεση ενός ποσού ύψους 1.098.500 ευρώ το οποίο ήταν προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Europol, σε ανακοίνωσή της αναφέρεί ότι οι φερόμενοι ως δράστες έβαζαν στο στόχαστρο μοντέλα δύο συγκεκριμένων γαλλικών εταιρειών (δεν κατονομάζονται) που έφεραν σύστημα εκκίνησης του κινητήρα δίχως κλειδί.

Europol κλοπές αυτοκινήτων

Η κλοπή των αυτοκινήτων γινόταν μέσω software το οποίο παρέκαμπτε τις δικλείδες ασφαλείας των αυτοκινήτων και επέτρεπε στους δράστες να παραβιάσουν εύκολα τις πόρτες και στη συνέχεια να εκκινούν τον κινητήρα.

Όσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανέπτυσσαν προστατευτικά μέτρα ώστε να θωρακίσουν τα οχήματα από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, τόσο η τελευταία προχωρούσε σε αναβάθμιση του λογισμικού της ώστε να «σπάει» τις δικλείδες ασφαλείας, επισημαίνει η Eurojust.

Μολονότι δεν προσφέρονται περαιτέρω πληροφορίες για τον ακριβή τρόπο δράσης της εγκληματικής ομάδας, αυτή φαίνεται πως χρησιμοποιούσε τη μέθοδο “relay theft”, δηλαδή αναμεταδοτές σήματος (relay boxes) που υποκλέπτουν το σήμα από το κλειδί των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για έναν τρόπο δράσης που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη άνθιση, μιας και πέρα από ιδιαίτερα αποτελεσματικός, οι αναμεταδότες σήματος κοστίζουν μόλις λίγα ευρώ. - Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 από το Τμήμα Κυβερνοεγκλήματος της Γαλλικής Χωροφυλακής (C3N), ενώ από τον Μάρτιο του 2022 στο έργο συνέδραμε αποφασιστικά η Europol με εκτενή ανάλυση στοιχείων και διάδοση πακέτων κρίσιμων πληροφοριών σε όλες τις χώρες οι οποίοιες επηρεάστηκαν από τη δράση της εγκληματικής ομάδας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ