Fuel Pass, Car Wallet και κόφτες ταχύτητας: Τι αλλάζει στο αυτοκίνητο από την 1η Ιουλίου
Εκ βάθρων αλλαγές που θα φέρουν μεγάλες ανακατατάξεις στα αυτοκινητικά δρώμενα τίθενται σε ισχύ από τον προσεχή μήνα. Ποιες είναι αυτές.
Σημαντικές αλλαγές και παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν ολιστικά την αυτοκινητική καθημερινότητα των πολιτών θα εφαρμοστούν εντός του Ιουλίου. Πρόκειται για θεσμικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον μετριασμό της οικονομικής επιβάρυνσης από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, αλλά και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Οι πολίτες της χώρας μας θα επωφεληθούν από το Fuel Pass 2 και τα εγκαίνια του Car Wallet, ενώ επηρεάζονται άμεσα από τις επικείμενες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την υποχρεωτική ενσωμάτωση τόσο αλκοολόμετρων, όσο και περιοριστών ταχύτητας στα ΙΧ.
BUY NOW
Fuel Pass 2
Προς το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας Fuel Pass 2, με την καταβολή του νέου επιδόματος που φτάνει έως τα 100 ευρώ να γίνεται στις αρχές Αυγούστου.
Αναφορικά με τους δικαιούχους, η επιδότηση για τη βενζίνη που καλύπτει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
Το ατομικό εισόδημα με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα).
Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν το επίδομα με δύο τρόπους. Είτε με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που θα έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Όσοι μάλιστα επιλέξουν το smartphone θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ που σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου (ηπειρωτική περιοχή ή νησιά) κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ.
Εναλλακτικά μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Στην προκειμένη το ποσό της επιδότησης θα είναι μικρότερο και κυμαίνεται από 45 έως 80 ευρώ.
Δείτε τα ποσά της επιδότησης εδώ.
Car Wallet
Εντός του Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ και το Car Wallet, που θα προσφέρει στους οδηγούς τη δυνατότητα να έχουν καταχωρημένο το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή στο smartphone τους , απαλλάσσοντάς τους από το άγχος να ξεχάσουν κάπου ή να χάσουν την πλαστικοποιήμενη κάρτα ή τη συμβατική χάρτινη μορφή του.
Σε επόμενη φάση, το Car Wallet θα περιλαμβάνει ψηφιακά όλα τα στοιχεία του οδηγού αλλά και του οχήματός του, και συγκεκριμένα:
- Την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
- Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο
- Το πιστοποιητικό του ΚΤΕΟ
- Το ιστορικό συντήρησης του οχήματος
- Το ιστορικό παραβάσεων και τους βαθμούς στο point system
Το μόνο που θα έχουν να κάνουν οι οδηγοί είναι να «κατεβάσουν» το σχετικό app στο κινητό τους τηλέφωνο, όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα έγγραφα.
Ο πολίτης θα μπαίνει στην εφαρμογή με τους κωδικούς του, θα καταχωρίζει για δεύτερο επίπεδο ασφαλείας τον κωδικό που θα αποστέλλεται στο κινητό του, και το έγγραφο θα εμφανίζεται στην οθόνη του. Ο έλεγχος γνησιότητας από τα αρμόδια όργανα θα γίνεται μέσω κωδικού QR.
Αλκοολόμετρα
Προ των πυλών βρίσκονται και τα υποχρεωτικά αλκοολόμετρα εντός των αυτοκινήτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν, από τον Ιούλιο, όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που θα πωλούνται στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξοπλίζονται υποχρεωτικά με συσκευές εντοπισμού κατανάλωσης αλκοόλ, ενώ προβλέπεται παράλληλα επέκταση του μέτρου και σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων που θα πωλούνται στη Γηραιά Ήπειρο από το 2024.
Οι συσκευές αυτές θα ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό όλων των νέων αυτοκινήτων που θα αποκτούν έγκριση τύπου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 6 Ιουλίου του 2022 και έπειτα.
Ο οδηγός θα υποχρεούται να χρησιμοποιήσει το αλκοολόμετρο, διαφορετικά η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του αυτοκινήτου δεν θα θέτει σε λειτουργία τον κινητήρα του οχήματος.
Αν ο οδηγός δεν έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, το όχημα θα εκκινεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα παραμένει ακινητοποιημένο.
Κόφτες ταχύτητας
Παράλληλα, από τις 6 Ιουλίου, όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωληθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να φέρουν στον βασικό εξοπλισμό το σύστημα ενεργητικής ασφάλειας Intelligent Speed Assist ή ISA, δηλαδή περιοριστών ταχύτητας που έχουν ως στόχο τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων. Τα υπόλοιπα σύγχρονα αυτοκίνητα που πωλούνται αυτή την στιγμή, έχουν περιθώριο να εμπλουτίσουν την σουίτα ηλεκτρικών βοηθημάτων ενεργητικής ασφάλειας που διαθέτουν, μέχρι τις 7 Ιουλίου 2024.
Σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος Intelligent Speed Assist, αυτό δεν θα περιορίζει βιαίως την ταχύτητα κίνησης όταν κινούμαστε πάνω από το ανώτατο όριο του ΚΟΚ, αλλά θα επεμβαίνει διακριτικά, μέχρι να υπακούσουμε στους κανόνες ασφαλούς οδήγησης.
Ειδικότερα, δεν θα επεμβαίνει στα φρένα, ούτε θα διακόπτει την παροχή ισχύος από τον κινητήρα. Αντίθετα, θα δημιουργεί κραδασμό στο πεντάλ του γκαζιού, προκαλώντας ταυτόχρονα αντίσταση στο πάτημά του μέχρι να το αφήσετε και να πέσει η ταχύτητα κίνησης στο επιτρεπτό όριο.
Ο δεύτερος τρόπους λειτουργίας του συσχετίζεται με τα αυτοκίνητα που ενσωματώνουν ενεργό cruise control. Σε αυτή την περίπτωση το σύστημα θα σας ενημερώνει αρχικά για την υπέρβαση ορίου μέσω ένδειξης στο ταμπλό και σε περίπτωση που δεν υπακούσετε, τότε θα ακολουθεί έντονη ηχητική ενημέρωση του οδηγού και λίγο αργότερα θα αποκτήσει κραδασμό το πεντάλ γκαζιού με στόχο να απομακρύνετε το πόδι σας.
Σε πρώτη φάση, το ISA θα διαθέτει δυνατότητα απενεργοποίησης, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας, τα συστήματα αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας δεν λειτουργούν υποδειγματικά και αρκετές φορές λαμβάνουν λανθασμένη πληροφορία.