Λόγο ύπαρξης αναζητάει εδώ και περίπου μισό αιώνα μια γέφυρα, η οποία έχει γίνει ξακουστή για την ασημαντότητά της.
Αδιαπραγμάτευτος είναι ο ρόλος των γεφυρών στον τομέα των μετακινήσεων, δεδομένου ότι δίχως αυτές θα ήταν αδύνατη ζεύξη δύο ή περισσοτέρων σημείων υπεράνω μεσολαβούντος εμποδίου, όπως ένα ποτάμι.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες γέφυρες που δεν κατάφεραν ποτέ να αποκτήσουν νόημα ζωής, μιας και αποτέλεσαν «θύματα» αστοχιών ή κακού προγραμματισμού των υπευθύνων.
BUY NOW
Τέτοιες γέφυρες απαντώνται -μεταξύ άλλων- και στη Γερμανία, όπου περιγράφονται με τον όρο "Soda-Bridges"(ή γέφυρες φαντάσματα). Πρόκειται για γέφυρες που… απλά βρίσκονται εκεί, χωρίς να έχουν την παραμικρή χρησιμότητα, μιας και ενώνουν… το τίποτα.
Συνώνυμο με τον όρο So-da bridge έχει γίνει μια υποδομή στην περιφέρεια Euskirchen, στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία που κατασκευάστηκε στις 11 Μαρτίου του 1977, ώστε να αποτελέσει τμήμα του υπό σχεδιασμού ομοσπονδιακού αυτοκινητόδρομου A 56, ο οποίος προοριζόταν ως η νότια παράκαμψη του περιφερειακού της Κολωνίας.
Παρ' όλα αυτά, το πρότζεκτ του αυτοκινητοδρόμου δεν τελεσφόρησε, μετά την αγωγή που κατέθεσε ένας ιδιοκτήτης σπιτιού, με το σκεπτικό ότι ο οδικός άξονας θα περνούσε πολύ κοντά από τα περίχωρα του Euskirchen.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποβάθμισε τον Α 56 στον ομοσπονδιακό αυτοκινητόδρομο Β 56, με τα σχέδια να ναυαγούν και τη γέφυρα να μένει εκεί απομονωμένη, αναζητώντας έναν λόγο προκειμένου να νοηματοδοτήσει την ύπαρξή της.
Από το 1977 έχουν περάσει 46 χρόνια, με τη γέφυρα (κόστισε 460.725 γερμανικά μάρκα) να λαμβάνει την προσοχή που αναζητά μόνο κατά τις ασκήσεις ετοιμότητας της πυροσβεστικής και άλλων οργανισμών ή για geocaching, δηλαδή του παιχνιδιού… κρυμμένου θησαυρού.
Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, μεγάλο τμήμα της γέφυρας έχει καταληφθεί από φυτά, αλλά συνεχίζει να υποβάλεται σε ελέγχους ασφαλείας, κάθως ο δρόμος από κάτω της χρησιμοποιείται από οχήματα, κυρίως αγροτών.
Εδώ και αρκετά χρόνια, στη βάση της γέφυρας κρέμεται μια πλάκα με την επιγραφή: «Μνημείο για κάθε τι παράξενο, ημιτελές, αντιφατικό, αμφίβολο και υπέροχο». Στην πραγματικότητα έχει γίνει γνωστή σε κάθε γωνιά της Γερμανίας, αποτελώντας το πιο ενδεικτικό παράδειγμα γεφυρών που δεν έχουν τον παραμικρό σκοπό.
Η γέφυρα, ωστόσο, δεν έχει πει την τελευταία της λέξη και ίσως αποκτήσει τη χρησιμότητα που αναζητάει πυρετωδώς επί δεκαετίες. Αυτό διότι θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα της υπό σχεδιασμού παράκαμψης Β56n η οποία αποσκοπεί στην ανακούφιση της κυκλοφορίας στο Euskirchen.
Διαβάστε επίσης:
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ